Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stökigt på kyrkogårdarna

På kyrkogårdarna i Bollnäs och Ovanåkers kommuner ligger det rasade gravstenar överallt.
Tyvärr är det inget kyrkan kan göra något åt.
– Det är väldigt synd att det ser ut som det gör, säger Lars-Åke Holmqvist, kyrkogårdschef Bollnäs-Ovanåker.

Annons

Varje år faller gravstenar omkull. Enligt kyrkogårdschefen sker det alltid vid samma period, när snön har smält och vårsolen värmt upp marken och tjälen släppt.

– Det är extremt många som ramlat i år. Kyrkoförmannen har sagt att han aldrig sett något värre under alla de år han arbetat, säger Lars-Åke Holmqvist, som arbetar som fastighets- och kyrkogårdschef åt Svenska kyrkan Bollnäs-Ovanåker.

Vid en snabb titt på den nya kyrkogården, den som ligger på andra sidan Edsbyvägen sett från Bollnäs kyrka, kunde tidningen räkna till 32 omkullfallna gravstenar, samt ett tjugotal till som var på god väg att rasa.

– Men oftast tar det bara någon vecka innan folk rätar upp stenarna själva eller ber oss att göra det. Det är vid den här tiden på året folk börjar göra i ordning gravarna igen, säger Lars-Åke Holmqvist.

Anledningen till att gravstenar faller är att tjälen gått ur marken. Då blir den mjuk och många stenar ramlar därför omkull.

Men trots att kyrkan inte kan göra mycket åt naturens gång händer det att folk ringer och skäller ut dem för att det ser "fördjävligt" ut på kyrkogården.

– Många tror att det är någon som sparkat omkull gravstenarna. Det är emellertid bar en myt och det är nästan aldrig orsaken, säger Lars-Åke Holmqvist.

Att just den västra delen av Bollnäs kyrkogård är hårt drabbad beror, enligt Lars-Åke Holmqvist, på att marken är dålig och att det står många träd just där. Trädens rötter gör marken instabil.

Det är gravrättsinnehavarens, inte kyrkans, skyldighet att stå för underhåll och vård av gravplatsen. Tyvärr är det många som slarvar med det, enligt Lars-Åke Holmqvist.

I avgiften som betalas inför varje begravning ingår enbart gravplats och jordsättning. Skötsel av planteringar och gravvård kan emellertid köpas till mot en extra avgift.

– Då är vi där blixtsnabbt och fixar det. Men en del väljer att sköta allt själv, säger han.

Antalet kyrkogårdsarbetare som sköter om församlingens kyrkogårdar fördubblas inför varje sommarsäsong, från och med maj till och med oktober.

– Det är nu allt kommer igång. Städning, gräsklippning, vår- och sommarplanteringar och vård av gravplatser, säger Lars-Åke Holmqvist.