Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stökigt möte om nästa års budget – M vill inte satsa mer på skolan

Artikel 10 av 12
Bollnäs kommuns budget
Visa alla artiklar

Oppositionen lanserade nya budgetförslag mitt under sittande möte. De vill bland annat satsa mer på pengar på skolan. Men Moderaterna röstade med den styrande minoriteten.

När kommunstyrelsen under torsdagen skulle behandla nästa års driftsbudget blev det stundtals tumultartat.

Grunden för 2017 års budget antogs redan i höstas, eftersom Bollnäs kommun arbetar med budgetar som sträcker sig över fyra år. Men vissa justeringar genomförs varje år, eftersom det ekonomiska läget är föränderligt.

Läs också: Oväntat bra bokslut – Bollnäs gör överskott på 71,4 miljoner

Enligt den senaste prognosen beräknas till exempel kommunens skatteintäkter och generella stadsbidrag bli 38,7 miljoner kronor högre nästa år än vad man trodde när fyraårsbudgeten antogs. Dessutom väntas staten skjuta till ytterligare 35 miljoner kronor i bidrag på grund av den rådande flyktingssituationen. Så det ser ut att kunna satsas lite mer än vad man räknat med.

De olika nämnderna i kommunen har ansökt om att få sina budgetar utökade med sammanlagt nästan 66 miljoner kronor 2017.

– Önskelistan har varit lång och omfattande. Alla här inne förstår att det inte finns någon rimlighet i att gå allting till mötes, sa kommunalråd Marie Centerwall (S) när det var dags för kommunstyrelsen att ta upp budgeten.

Ett färdigt förslag till beslut att skicka vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt avgörande låg färdigt. Enligt det får nämnderna nöja sig med ett extra tillskott på drygt 32,6 miljoner kronor. Av dessa ska 18,5 miljoner gå till barn- och utbildningsnämnden, vilket är ungefär hälften så mycket som nämnden ansökt om att få.

Läs mer: Barn- och utbildningsnämnden vill ha 36,5 miljoner extra till skolan nästa år

Då stegade oppositionsråd Olov Nilsson Sträng (-) upp i talarstolen med en lista i handen. Det visade sig att han och representanter för Bollnäspartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har haft ett antal möten där de pratat ihop sig och formulerat nya tilläggsförslag.

Detta tycktes komma som en överraskning för den styrande minoriteten, det vill säga Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och stämningen blev minst sagt irriterad.

Det mest kostsamma av oppositionens förslag handlar om att öka barn- och utbildningsnämndens budget med ytterligare 4,6 miljoner kronor nästa år, för att säkra att projektet "kraftsamling skola" ska kunna genomföras. Det vill oppositionspartierna finansiera genom att minska den summa som avsätts till resultatsutjämningsreserven, vilken kan liknas vid kommunens sparkonto inför svårare år.

Läs också: Skolornas överskott beror på svårigheter att hitta personal

Men i den debatt som uppstod stod det snabbt klart att Moderaterna inte är överens med resten av oppositionen om att detta är en bra idé.

–.Om en verksamhet fungerar dåligt så kan du nästan kasta in hur mycket pengar som helst utan att det blir bättre, sa Åsa Äng Eriksson (M).

Hon fortsatte med att förklara att hennes parti håller med om vissa av förslagen men att god ekonomiskt hushållning bör sättas i första rummet.

– Vi tycker det är viktigt att vi sänder rätt signaler. Att sätta på spenderbyxor bara för att det råkar finnas pengar något år är vi inte för.

Efter en halvtimmeslång paus för överläggningar gick de styrande partierna med på fyra av de punkter som oppositionen vill ha igenom.

Dessa handlar om att prioritera det drogförebyggande arbetet, att kommunen ska arbeta aktivt med lokala utvecklingsgrupper, att ett handlingsprogram för bättre företagarprogram ska tas fram samt att fler kommunala verksamheter ska konkurrensutsättas. Vänsterpartiets Maria Mörk reserverade sig dock från den sista punkten.

Men förslaget om mer pengar till skolan föll, eftersom M röstade med de styrande.

Dessutom röstade kommunstyrelsen för ett tilläggsyrkande från Fredrik Skoglund (S), om att kulturnämnden ska få 250 000 kronor om året för att täcka kostnaderna för Gumpels fullt ut.

Läs också: Andningspaus för Bollnäskulturen – kommunfullmäktige skjuter upp beslut om sparkrav

Det slutgiltiga beslutet om nästa års budget tas av kommunfullmäktige den 27 juni. Olov Nilsson Sträng lovade att oppositionen skulle återkomma med de förslag de inte fick igenom då.

Läs också: Majoritet i kommunstyrelsen för bandyhall