Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödja - inte styra familjerna

Utgångspunkten i Kristdemokraternas familjepolitiska arbete är att staten och kommunen ska stödja – inte styra.

Vi vill uppvärdera familjen som basen i samhällsbygget och stärka föräldraskapet. Familjens (i alla dess olika former) grundläggande betydelse för individen och samhället kommer klart till uttryck i FN:s barnkonvention.

”…familjen, såsom den grundläggande enheten i samhället och den naturliga miljön för alla dess medlemmars och särskilt för barnens utveckling och välfärd, bör ges nödvändigt skydd och bistånd så att den till fullo kan ta på sig sitt ansvar i samhället”.

Det är också denna grundsyn, familjens oersättliga ställning och uppgift i samhället, som präglar vårt politiska arbete.

Vi tror att fungerande familjer är oumbärliga för ett gott samhälle.

Vi vill skapa valfrihet, flexibilitet och rättvisa. Vi önskar att föräldrar ska få makt att bestämma över sin egen tid med barnen och att det blir en självklarhet för fler pappor att ta sitt ansvar i det praktiska arbetet med familj och hem.

Vi vill också arbeta för att stärka familjebanden över flera generationer.

Flera undersökningar visar hur barnfamiljer idag upplever sin situation. Det handlar bland annat om svårigheter att få ekonomin att gå ihop, att få tid över till familj och vardagsliv, rädsla för att som föräldralediga diskrimineras, att inte kunna göra karriär eller att inte ha möjlighet att vara föräldraledig längre än dagens regler medger.

För de flesta barnfamiljer är det tiden tillsammans som upplevs som en stor bristvara. Enligt en Sifo-undersökning ansåg en majoritet av de tillfrågade att vardagen är ganska eller mycket stressig. Mest stressade är småbarnsföräldrar.

Med ovanstående som utgångspunkt släppte Kristdemokraterna sin familjerapport.

Några av förslagen är:

* Istället för 10 pappadagar vid barns födsel vill vi öka till 20 pappadagar.

* Vi vill införa en barnbonus på 10 000 kr per nyfött och adopterat barn.

* Graviditetspeng en månad i slutet av graviditeten för alla.

* 10 VAF-dagar per år och person (Vård Av Förälder, till exempel för att kunna följa sin gamla mor till sjukhuset).

* Gratis familjerådgivningscheck vid barns födsel för att förebygga skilsmässor.

Trygga familjer ger trygga barn och därmed ett tryggt samhälle. Eftersom familjen är basen i hela samhällsbygget kommer vi fortsätta att lyfta fram familjepolitiken som vår huvudfråga.

Maria Karström

ordförande Kristdemokraterna Nordanstig

Marie Lindgren,

ledamot Kristdemokraterna Nordanstig