Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet för Lööf är starkt och brett

Kampen om vem som ska bli Centerpartiets nästa partiledare trappas upp.

Annons

För lite drygt en vecka sedan gav sig Anna-Karin Hatt ut på sin kandidatresa. I går inledde Anders W Jonsson sin. Och i början på nästa vecka börjar Annie Lööf, tidigare Johansson, sin turné.

Nästa söndag väntar dessutom den första av fyra stycken offentliga utfrågningar av de tre kandidaterna.

Det märks också att intresset för vem som ska ta över efter Maud Olofsson växer sig allt starkare. Såväl hos medlemmar som hos utomstående.

När man läser debattartiklar till förmån för någon av de olika kandidaterna eller artiklar med uttalanden om stöd så framstår bilden ändå som väldigt klar. Det finns – precis som innan de tre kandidaterna presenterades av valberedningen – ett i allt väsentligt såväl starkare som bredare stöd för Annie Lööf än för de båda andra kandidaterna.

I torsdags valde exempelvis Karl-Erik Olsson – numera ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, men tidigare bland annat jordbruksminister, europaparlamentariker och vice partiledare – att öppet deklarera sitt stöd för Annie i samband med att han framträdde vid Noliamässan. Bland annat sa Olsson: ”Hon har större politisk erfarenhet av det slag som behövs än de andra två. I det här sammanhanget så är hon briljant.”

Att få stöd av Karl-Erik Olsson är stort och betydelsefullt.

Fast lika viktigt är stödet som uttrycks av nu aktiva medlemmar och som kommer från olika delar av landet. Från såväl landsbygd som storstad.

Det här ger sammantaget en helt annan bild än den som vissa försöker att kleta på Annie. Den att hon inte representerar ”klassiska” centervärderingar, att hon inte har förankring i hela partiet utan bara hos ”Stureplanscentern”, att ”vanliga” medlemmar inte skulle känna sig hemma i partiet med henne som partiledare och att hon skulle vara ”nyliberal”.

Inte sällan är det liberala ledarsidor, som exempelvis Dagens Nyheters, som kommer med den här typen av svepande och illa underbyggda påståenden.

Varför? Tja, antingen beror det på stora brister i den analytiska förmågan hos personerna i fråga. Eller så beror det helt enkelt på att man har ett annat syfte att uppnå än Centerpartiets bästa.

Mycket tyder på att det är en kombination.

Annons