Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödet för bandylån kan ha ökat

Inom den närmaste veckan visar det sig om det politiska stödet för ett kommunalt lån till en bandyhall i Bollnäs har ökat.
Mycket talar för det, efter informationsmötet på måndagskvällen.

I december ställde sig en knapp majoritet i kommunfullmäktige, med 24 röster mot 21, bakom ett beslut att tillstyrka en ansökan från Bollnäs GIF Bandy om ett lån på 61 miljoner kronor – pengar som skulle användas till att bygga en bandyhall på Sävstaås.

Det slutgiltiga beslutet ska tas i fullmäktige den 27 april, när förutsättningarna för markköp och avtal mellan föreningen och kommunen har tagits fram. Och dessförinnan kommer kommunstyrelsen med 15 ledamöter att lämna ett beslutsförslag redan på måndag, den 20 maj.

– Det finns olika åsikter i vårt parti, säger oppositionsrådet Olov Nilsson Sträng, som är gruppledare för Bollnäspartiet – det näst största i fullmäktige med sju av de 45 platserna.

Partiet röstade nej till lånet i december, men om det blir så också efter måndagskvällens information från bandyföreningen och kommunens fastighetschef är mera tveksamt:

– Nu vet vi villkoren och ska ha ett extra gruppmöte på söndag kväll, där alla medlemmar får vara med – och det finns båda åsikterna i partiet, säger Olov Nilsson Sträng. Bollnäsbandyn behöver en bandyhall och vi hade helst sett en på SJ-området – men det verkar inte finnas någon majoritet för det.

Kan ni nu tänka er Sävstaås i stället, för att få en hall över huvud taget?

– Personligen gillar jag upplägget och är inte helt negativ, men det är medlemmarna som bestämmer hur gruppen ska ställa sig. Själv tror jag inte att vi någonsin kan få en hall billigare än så här – även om det blir ett tufft jobb för föreningen att klara sin del, med arbetsinsatser för 12 miljoner kronor. Och frågan är också om kommunen har råd med de ökade kostnaderna för ökade driftskostnader.

Något enigt beslut i fullmäktige lär det i vilket fall inte bli. Centerpartiets gruppledare Bengt-Olov Renöfält är fortfarande mycket kritiskt till ett eventuellt bandyhallslån – och tror att de övriga fyra i partigruppen har samma inställning:

– Den springande punkten är fortfarande varifrån kommunen ska få pengarna, så att det inte påverkar kärnverksamheterna skola och omsorg.

LÄS MER

Westh: "Känns som att sista racet går nu"