Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stocka hamn terminal för biobränsle

Företaget Virke Impex i Borås vill etablera sig i Stocka.
Avsikten är att kontinuerligt skeppa energived till hamnen. Veden lagras på sågverksområdet. Efter flisning sker vidaretransport ut till kund.

– Vi är intresserade och har haft ett antal kontakter. Det ser förhoppningsfullt ut. Men ännu så länge ligger inga avtal skrivna, kommenterar vd Anders Aqvilin.

Virke Impex söker tillstånd att få lagra en total volym på 25 000 ton biobränsle, ved och flis, på sågverksplanens asfalterade ytor. Påverkan på miljön anses marginell eftersom endast torra bränslen ska hanteras. Risken för läckage i dagvattnet bedöms därför som minimal.

– Det är ingen brist på lediga ytor för att anlägga en lagerterminal på sågverksplanen i Stocka. Och all flisning ska ske direkt på plats.

– Senare diskussioner får avgöra om vi ska hyra eller köpa in oss i området, säger Peter Ringdahl som håller i Stockaetableringen.

Han berättar att Stocka kom på tal som en lämplig och nära införselhamn vid ett möte med Fortum om flisleveranser till fjärrvärmeverket i Hudiksvall. I förlängningen skymtar försäljning av biobränsle till fler värmeverk i regionen.