Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnskottet Cherrie använder sången som självmedicinering

Cherrie gör musik som hon själv hade velat höra som tonåring. Hennes debutalbum rymmer starka känslor och sorg men också hopp.
– Jag har gått igenom fett mycket keffa grejer men i slutändan blev det bra, säger hon.

Hemma i Rinkeby har Sherihan Hersi alltid varit känd som "Cherrie, hon som sjunger". Musiken och sången har hon burit med sig genom hela sitt liv.

– Jag minns när jag var liten, jag brukade smyga upp på nätterna och sätta på MTV Base och MTV Amour där de spelade r'n'b-musik och när Brandy eller Mariah Carey kom på tv:n försökte jag sjunga som dem, säger Cherrie.

Att hon skulle bli artist var dock långtifrån självklart. Hon började göra musik "på riktigt" först när hon för två år sedan drog i gång inspelningarna av sitt debutalbum.

Det hade lossnat på allvar något år dessförinnan när kompisar som Abidaz och Adam Kanyama började be henne att sjunga på sina hiphoprefränger.

– Det var verkligen låten som jag gjorde med Abidaz som öppnade mina ögon. Det var första gången jag sjöng något lite finare, med ett fint syfte, och jag kunde böja orden som jag ville. Det var då jag började öppna mig för det svenska språket.

Innan dess skrev Cherrie framför allt på engelska och sjöng för att hon "tyckte om att sjunga". På svenska blev sången i stället "självmedicinering".

– Engelska är inte mitt språk, då är det lätt att man skriver som man har hört. Men på svenska skriver jag inte som jag har hört för jag har inte haft något att utgå ifrån. Då blir det mer eget och på riktigt, nära hjärtat.

På sitt debutalbum "Sherihan" skapar hon musik som inte låter som någon annan, r'n'b som doftar 1990-tal men samtidigt känns här och nu – mycket tack vare Cherries karakteristiska sångmelodier, en frukt av hennes brokiga bakgrund.

Hon är född i Norge av somaliska föräldrar, uppvuxen i Finland och bosatt i Sverige sedan tioårsåldern.

– Jag har inte min finlandssvenska kvar men jag märker ibland att det kommer fram i sången. Det, tillsammans med min somaliska bakgrund och min Rinkebysvenska, har blivit ett eget uttryck. Jag "cuttar" av ord, jag "flowar" in på olika sätt, jag använder fel grammatik om det låter finare.

Allt toppas sedan med texter som ofta är smärtsamt personliga.

– Jag önskar att det hade funnits någon som gjorde det jag försöker göra, på det här språket, när jag var liten. Som pratade om de här grejerna, om samhället, men inte på ett hårt sätt utan med ett känslomässigt perspektiv.

Cherrie berättar att hon utgått från vad hon själv och hennes vänner hade behövt höra nära de var i tonåren. Det är låtar som handlar om depression och sorg men också om systraskap och gemenskap.

– Det mentala som man går igenom som ung tjej på ett sådant här ställe, allt som jag är och det jag representerar. Jag inser nu att jag hade behövt något sådant här som vägledning och om jag kan erbjuda det för åtminstone en person, då har jag gjort vad jag ska.

"Sherihan" släpps fredag 29 april genom RMH Sound.