Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stipendier för film och folkmusik

Anders Sandrews stiftelse delar nästa vecka ut totalt mer än tre miljoner kronor i stipendier. Två av stipendiaterna kommer från Hälsingland – musikern Kristine West och fotografen Karin Stenwall.

Annons

Anders Sandrews stiftelse delar ut totalt 56 stipendium på totalt 3 310 000 kronor.

För Karin Stenwall, från Hudiksvall, som studerar på Stockholms dramatiska högskola har stipendiet på 50 000 kronor en avgörande betydelse.

– Vi håller på med ett slutprojekt på skolan och ska spela in en novellfilm i september. Pengarna gör att jag kan jobba med förberedelserna av inspelningen i sommar, berättar hon.

De är nio elever från skolan som jobbar tillsammans med filmen.

– Den utspelar sig i ett matriarkat. Det blir en komedi i en alternativ verklighet där kvinnor har haft makten i alla tider. Det blir omvända roller, säger Karin Stenwall.

Filmen kommer att bli något av en klassisk high school-film om två lite nördiga tjejer som är oskulder, men som vill ha sex. Men i den här filmen kommer män att objektifieras och kvinnorna bära kläder som är praktiska.

– Utmaningen är att hitta det visuella konceptet och samtidigt berätta en historia som är rolig.

Folkmusikern Kristine West som är uppväxt i Alfta är blockflöjtist och traversflöjtist som har tagit masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har flera gånger tidigare belönats med priser och stipendium. I dag frilansar hon främst som musiker på barock- och kammarmusikscenen.

Utdelningen av stipendierna sker i Stockholm på torsdag nästa vecka.