Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendier för film och folkmusik

Anders Sandrews stiftelse delar nästa vecka ut totalt mer än tre miljoner kronor i stipendier. Två av stipendiaterna kommer från Hälsingland – musikern Kristine West och fotografen Karin Stenwall.

Annons

Anders Sandrews stiftelse delar ut totalt 56 stipendium på totalt 3 310 000 kronor.

För Karin Stenwall, från Hudiksvall, som studerar på Stockholms dramatiska högskola har stipendiet på 50 000 kronor en avgörande betydelse.

– Vi håller på med ett slutprojekt på skolan och ska spela in en novellfilm i september. Pengarna gör att jag kan jobba med förberedelserna av inspelningen i sommar, berättar hon.

De är nio elever från skolan som jobbar tillsammans med filmen.

– Den utspelar sig i ett matriarkat. Det blir en komedi i en alternativ verklighet där kvinnor har haft makten i alla tider. Det blir omvända roller, säger Karin Stenwall.

Filmen kommer att bli något av en klassisk high school-film om två lite nördiga tjejer som är oskulder, men som vill ha sex. Men i den här filmen kommer män att objektifieras och kvinnorna bära kläder som är praktiska.

– Utmaningen är att hitta det visuella konceptet och samtidigt berätta en historia som är rolig.

Folkmusikern Kristine West som är uppväxt i Alfta är blockflöjtist och traversflöjtist som har tagit masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har flera gånger tidigare belönats med priser och stipendium. I dag frilansar hon främst som musiker på barock- och kammarmusikscenen.

Utdelningen av stipendierna sker i Stockholm på torsdag nästa vecka.