Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stinkande lukt på förskola

Först Håstahöjdens förskola, och nu också Björkbergs förskola. Hudiksvalls kommuns problem med unken och obehaglig lukt i förskolelokaler fortsätter.

I januari månad 2010 hade Håstahöjdens förskola problem med dålig lukt i sina lokaler, någon som senare analyserades tillsammans med övriga förskolor med samma byggkonstruktion.

Nu har turen kommit till Björkbergs förskola. Unken och obehaglig lukt sprider sig i lokalerna och problemet heter tryckimpregnerade träsyllar.

– Så fort det kommer lite fukt, och det behöver inte vara några stora mängder, på syllarna blir bakterier aktiva och det är de som avger den här unkna lukten. Det är inte mögel, utan bakterier, säger Charlotta Butler, fastighetschef och liknar vid doften som i en jordkällare.

Enligt Charlotta Butler är lukten inte är farlig för varken barn eller personal.

Men på Björkbergs förskola är man oroliga.

– Jag har personal som till och från har känt nästäppa, utslag och huvudvärk. Man kan säkert väga in många bitar som kan vara orsaken till detta, som husdjur, att många människor som möts, säger förskolechefen Hasse Olsson.

Förskoleläraren Agneta Gullsby är en av dem som känner av lukten. Hon berättar att odören är starkast precis vid ingången till den avdelningen hon jobbar.

– Ibland luktar det väldigt mycket. Och det är klart att man undrar vad det är för något, säger hon.