Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stina jobbar som modell i London

Det senaste halvåret har Stina Tranberg, 20, bott i London. Hon flyttade för att plugga mode och design, men det slutade med att Stina började jobba som modell. Nu är hon hemma i Söderhamn för att tjäna pengar så att hon kan åka tillbaka.

20-åriga Stina Tranberg ställer sig vant och avslappnat framför kameran och spänner ögonen i linsen. Det märks att hon kan det här, att hon har gjort det förr. Bakom henne står en blomstrande rosenbuske och hon omges av den svenska försommarens grönska. För bara tre veckor sen var det Londons storstad, affärer och ett ruckligt modellboende som var hennes vardag.

– Jag är hemma nu för att få ihop lite pengar så att jag kan åka tillbaka, säger Stina.

Det var i september 2010 som Stina Tranberg på två dagar beslutade att hon skulle åka till London och plugga mode och design, samt bo hos en värdfamilj. Men när det visade sig att skolan inte hade den inriktning som hon väntat sig slutade hon, flyttade ut från värdfamiljen och kom via en kontakt i modevärlden.

– Det har varit jättekul, men det tar på ens psyke. Som när man är på castings och det sitter hundra smala, snygga tjejer runtom en och man fortfarande måste försöka gå in och övertyga att ”jag är snyggast här”, berättar Stina.

Hon tycker att hon blev väl omhändertagen av sin agentur.

– De sa att jag måste träna och gav mig kostråd, men det var för mitt eget bästa. De fattar att man är en människa och inte en sak man bara ställer upp framför kameran, menar Stina och gestikulerar med armarna.

Under det gångna halvåret har Stina lyckats knipa många olika modelljobb. Ett av de största, där hon fick mycket publicitet, var när hon plåtades till Englands motsvarighet till Aftonbladet, The Sun och deras modeupplaga. Hon visar stolt uppslaget där hon gestaltar en förnäm överklassdam på en yatch vid den engelska kusten. För några veckor sedan gjorde hon också en plåtning för det svenska klädmärket Cheap Monday.

– Väldigt kul, tycker Stina.

Hon poängterar att modevärlden inte är så hemsk som många kanske tror.

– Modevärlden brukar målas upp som att alla är så elaka och alla modeller är bitchiga, men så är det inte. Det är klart att det finns nån bitchig modell, men det finns till exempel bitchiga klasskamrater också, säger Stina.

Hon skulle vilja åka till New York eller Paris för att pröva lyckan där. Men eftersom hon inte kan franska är inget planerat. Om det är modell som är hennes framtida yrke är minst sagt oklart.

– Jag tar dagen som den kommer och om fem år hoppas jag på att jag är 25, säger Stina och skrattar.