Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiko Per Larsson vandrar för välgörenhet: "Om jag inte förklarar läget tror folk jag är galen"

Han går och han går, men till skillnad från upplösningen i den gamla gåtan så kommer Stiko Per Larsson alltid fram till målet. För tionde året är musikern ute på en lång vandringsturné för att samla in pengar till SOS barnbyar.

Det blir inte mycket till vila för dalmasen Stiko Per Larsson just nu. När han är ute på sina vandringar består dygnet av idel aktiviteter. Konserter på kvällarna, jobb med filmmaterial och videoblogg till långt efter midnatt, lite sömn och sedan upp igen för att förbereda för nästa sträcka.

På måndagskvällen spelade han på Lokomotiv i Bollnäs, med stöd av kulturenheten, och gästades av Per Persson. I dag är en ny dag med nya steg och ett nytt stopp till kvällen.

Den här tisdagen är schemat extra tajt eftersom konserten i Holmsveden börjar en timme tidigare än andra kvällar. Och det tar som en förkortad arbetsdag att vandra hela vägen.

En kvart utanför ett hotell i Bollnäs för att berätta om det han gör, är vad som hinns med innan han måste börja gå.

Här är Stiko Per Larssons version av It´s a sin från Hitstafetten:

Men vid det här laget berättar han om genomförandet som ett rinnande vatten, rakt upp och ner bland de maj-glada vitsipporna på en gräsplätt vid Ljusnans kant.

Ungefär en månad per år i tio år – han behöver alltså ingen betänketid för att svara på frågan varför han gör det här:

– Jag vandrar från Sundsvall till Leksand för att göra 41 konserter på 40 dagar för att samla in pengar till SOS Barnbyar.

Läs också: Stiko-Per om årets vandringsturné

Pengarna samlas in under konserterna och via Stiko Per Larssons hemsida om vandringsturnén.

– Det är en fantastisk månad. Man får träffa väldigt mycket folk och får upplevelser och minnen för livet varje dag. Plus att jag får göra massa fina konserter och samtidigt försöka göra världen lite bättre genom insamlingen.

Det började alltså redan 2007 som en idé vänner emellan.

Per gjorde verklighet av den och gav sig av på våren det året. Vandringen gick den gången från Siljansbygden längs den gamla Dalkarlsvägen ner till Stockholm. Sedan har han fortsatt så, i mellan 12 och 43 dagar har han promenerat olika sträckor i Norden. Han har en följebil i anslutning, men ibland har det också funnits både kompisar och hundar vid hans sida på vägen.

– Det har börjat och så har det spårat ur sådär som saker kan göra. Det är fantastiskt kul att vara ute och vandra och träffa människor och dessutom är det för en god sak så det känns värt det.

Läs också: Grundade Erikshjälpen i Bollnäs – nu har han jobbat sin sista dag

Hur förbereder du dig för vandringarna?

– Jag försöker hitta arrangörer och eldsjälar längs vägen som vill ta emot en vandrande musikant. Alla konserter är gratis, jag spelar för mat och husrum när jag är ute, så det går åt mycket tid till att hitta folk efter vägen.

Vad får du för reaktioner när du är ute?

– Det är klart att folk undrar, det är inte så vanligt att man är ute och går så här. Om man inte förklarar läget så tror folk att man är galen om man bara säger att man ska gå från Sundsvall till Leksand, utan att förklara syftet och meningen med hela resan. När man förklarar så brukar polletten trilla ner.

Hur ser ditt liv ut när du inte är på vandringsturné?

– Resten av året så lever jag mitt liv som en vanlig människa. Jag har familj och barn och hus och mitt yrke är att spela musik, så jag åker runt i landet och gör vanliga konserter.