Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig till gammal tall byggdes utan beslut

Länsstyrelsen backade från förslaget om att bygga en stig på Hornslandet, men då var stigen redan klar.

Annons

Nya föreskrifter för Hornslandets naturreservat träder snart i kraft, med skärpningar på några punkter och lättnader på andra ställen.

En diskussion som pågått under processen gäller hur lätt man ska ta sig fram till Sveriges äldsta tall, som år 2004 åldersbestämdes till 757 år. I det ursprungliga förslaget fanns en stig, och tanken var att tallen även skulle märkas ut med en skylt. Under remisstiden kom det reservationen mot den tanken, mot bakgrund av hur skyddsvärt det gamla trädet är.

Länsstyrelsen rättade sig också efter råden i beslutet, men det visade sig att någon gått händelserna i förväg och röjt en ny stig som gör en runda mot blockgrottorna och passerar nära tallen.

– Det här är ett gammalt ärende som har legat ett tag. Och när vi fattade beslut visade det sig att det redan fanns en nyanlagd stig som går ungefär fram dit där tallen står. Det var ju lite av en miss eftersom beslutet till sist inte omfattade någon stig. Nu har vi i alla fall bestämt att inte sätta upp någon skylt, som pekar ut exakt vilken av tallarna som är den äldsta, säger Ida Svartholm, handläggare på länsstyrelsen.

En lättnad i föreskrifterna gör det möjligt för framtida besökare att göra en lägereld inom reservatet, men endast under förutsättning att man tar med sig egen ved. Även i fortsättningen är det förbjudet att ta ved på plats eller på andra sätt göra åverkan i miljön.

Några punkter som gäller till exempel naturvårdsbränningar eller andra åtgärder som underlättar för insekter att leva i området har tillkommit, liksom för restaurering av den del av reservatet som är påverkat av tidigare dikning. Det ska också bli möjligt att använda området för exempelvis militära övningar och organiserade tävlingar, men först om länsstyrelsen ger klartecken.