Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stiftelsens pengar ska inte gå till Träslottet"

Stiftelsen som äger Träslottet i Arbrå har ekonomiska problem, på grund av höga kostnader för underhåll av byggnaderna.
- Det finns ett stort värde i att underhålla fastigheterna, men det är inte stiftelsens uppgift, säger Lars Gustafson på länsstyrelsen i Dalarna – som ansvarar för tillsynen av stiftelsen.

I början av augusti vände sig ordföranden i Erik & Marta Perssons minnesstiftelsestiftelse – kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S) – till Bollnäs kommun för att få hjälp att lösa stiftelsens problem med likviditeten.

Problemet är att avkastningen från skogen – och hyresinkomsterna från Träslottets arrendatorer – inte räcker till underhåll och driftskostnader för byggnaderna. Underskotten tär på det bundna kapitalet och det blir ingen avkastning till stöd för behövande barn, som är stiftelsens ändamål (se faktaruta).

Nu har stiftelsens ordförande och revisorer haft ett möte med kommunens ekonomichef Kjell Öhrström och stiftelsehandläggaren Lars Gustafson på länsstyrelsen i Dalarna – som ansvarar för tillsyn av stiftelser i Gävleborgs, Dalarnas, Värmlands och Örebro län:

- Alla var överens om att det inte kan rulla på som hittills, säger Lars Gustafson. Min uppfattning är att kommunen har bollen nu – men det är viktigt att både stiftelsens styrelse och kommunen har klart för sig att det inte är meningen att stiftelsens pengar ska användas till underhåll av Träslottet, hur angeläget det än är.

Ekonomichefen Kjell Öhrström har påbörjat en genomlysning av Träslottets ekonomi, fastigheternas skick och verksamheten där – för att se vilka möjligheter som finns att gå vidare.