Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sterilisering kan bli dyrare i Gävleborg

En sterilisering kan kosta över 10 000 kronor – om man bor i fel landsting.
I Gävleborg kostar det inte mer än ett läkarbesök, men priset kan snart höjas.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, har skrivit till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. De vill uppmärksamma de varierande villkoren i landet för kvinnor och män som vill utnyttja sin lagstadgade rätt till sterilisering.

Landstinget i Jämtland slutade 1999 att utföra steriliseringar. Andra landsting har, enligt SFOG, avgifter på 2 000 till 13 000 kronor.

Kvinnosjukvården i Gävleborg utför ungefär 150 steriliseringar per år. Det är en titthålsoperation där äggledarna blockeras.

I dag kostar det för patienten inte mer än en vanlig operation, men verksamhetschef Henning Thejls vill ompröva det.

– Vi tycker inte det är rimligt, men vi har inte tagit något beslut än.

Det är ungefär tre gånger så vanligt att kvinnor steriliseras sig än män.

Enligt Ulf Öhrvall, verksamhetschef för kirurgin i länet, köper landstinget in de flesta steriliseringar på män från Citykirurgen i Gävle.

Där har 58 steriliseringar gjorts hittills i år.

– Men det är fler än tidigare år. Det har varit kö på urologen i Gävle och då har vi sagt att de kan skicka över sina patienter hit, säger kirurg Kjell-Åke Malmberg.

Ingreppet är enkelt och färdigt på 15 till 20 minuter. Under lokalbedövning tas en till två centimeter på vardera sida bort från sädesledaren.

En del män har betalat omkring 3 000 kronor för att få ingreppet gjort vid Citykirurgen.

– Vi har remisstvång och då måste man stå först i kö hos urologen. En del män har velat slippa det, säger Kjell-Åke Malmberg.