Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenegård förvandlas till kommersiell hyreskasern

/

God morgon Ljusdal! I går var det många som fick nytt vatten på den ständigt snurrande kvarnen Stenegård.
Verksamheten går med 1,9 miljoner kronor i förlust. I fjol slutade notan på minus 800 000 kronor.
Försöket att ta entré för ett besök på Stene under 2008 gick, precis som väntat, käpp rätt åt h-vete. Pinsamma 3 000 besökare registrerades och man återgick till fri entré.

Annons

Men försöket att ta betalt påverkade utvecklingen negativt eftersom folk blev uppretade och hellre snackade skit om anläggningen än marknadsförde den.

Attraktionerna Örtagården och barnaktiviteterna kostar storleksordningen miljonen per år men ger kaffepengar tillbaka. Folkteatern, som i grundplanen var en driftspartner i Stenegårdsbolaget ihop med Propusator AB och Järvsö hembygdsförening, vill inte förlägga verksamhet till Stenegård om man inte får bidrag av Ljusdals kommun, det blir för dyrt.

Ja, hur man än vrider och vänder på Stenegård så ser plånboken ut att vara tom när året ska summeras. Sanningen är nog den att Stenegård aldrig gått med ekonomisk debet- och kreditvinst, alltså riktig vinst.

Som kommunal verksamhet kan man räkna på många olika vis och försvara verksamheten för att den har ett medborgarvärde. Men när man ska redovisa konkreta och affärsmässigt hållbara årsredovisningar kommer sanningen i dager – Stenegård är ingen kassako för hugade spekulanter, tvärtom.

Så långt tror jag de allra flesta bedömare är överens. Inget nytt under solen alltså.

Nu kommer vi till det som inte alls är lika självklart och lockande – framtidsplanerna. ”Ett större fokus på hyresgäster” heter det i visionerna för Stenegård. Långa hyreskontrakt, bland annat med Folkteatern ska få ordning på ekonomin och generera den omsättning på mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor som anses vara nödvändigt för att verksamheten efter nyåret ska kunna bära sina egna kostnader.

Det är nämligen då som utvecklingsprojektet som stöttas av kommunen, staten och EU med 8 miljoner kronor över en 3-årsperiod löper ut. Vad händer då?

Backar vi tillbaka till visionen verkar det som om det viktiga är att driftsbolaget får till fungerande hyresavtal. Kommer Stenegård att förvandlas till en hyreskasern med icke publik verksamhet? Blir det bostäder? Kontor? Kommersiella odlingar? Blir det så kan man kort och gott säga att det skrivits ytterligare ett fiaskokapitel i gårdens historia.

Ett Stenegård utan publika aktiviteter som bidrar till utvecklingen av turismen i vårt område är ett misslyckande för alla inblandade parter. Vi vet redan nu att de flesta av de tilltänkta publika aktörerna inte har råd att betala de hyror som krävs för att skapa riktig kommersiell bärighet. Det blir ett moment 22 av hela situationen.

Publiken kommer inte för att det inte finns så mycket att se, handla eller göra på grund av att de som skulle bjuda på ”underhållningen” inte har råd att vara där eftersom det kommer för lite folk och så vidare…

Om nyåret blir startskottet för en ny skepnad på Stenegård där fullständiga marknadsvillkor ska gälla är det lika bra att lägga ut hela anläggningen till försäljning via öppen budgivning. Högsta budet vinner och därmed har det sista, sorgliga, kapitlet i den anrika gårdens offentliga historia skrivits.

Att låta nuvarande driftsbolag ta över per automatik vid nyår med visionen att det är hyrorna som är verksamhetsplanen låter i mina öron inte speciellt kreativt om gården ska spela en framtida roll i den turistiska utvecklingen.

Det finns egentligen bara två vägar att gå: endera drivs gården kreativt, med risk för subventioner, och blir en verklig tillgång för oss som bor i kommunen och för våra besökare eller också säljs den till högsta möjliga marknadspris.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons