Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenbacken sparar miljoner

Kooperativet Stenbacken vill ha sänkt hyra och investera i fastigheterna.

För att kunna ta ställning till ansökan har kommunen beställt en lägesrapport om verksamheten. Rapporten ger Stenbacken tummen upp.

Stenbackens boende- och arbetskooperativ har förmodligen sparat stora summor åt samhället. Det handlar bland annat om minskade kostnader för socialbidrag, vård, rättsväsende, arbetsmarknadsåtgärder och sjukskrivningar. Det konstateras i kommunens rapport där ungdomskoordinator Marcus Häggström är huvudförfattare.

Totalt har 70 personer bott på Stenbacken. Tolv av dessa ska ha "gått från ett liv i social utsatthet till ett värdigt och i flera fall produktivt liv".

Nutek har en modell för att beräkna samhällsvinster. Där kan man bland annat se att en rehabiliterad manlig amfetaminist/alkoholist ger en besparing på nära 1,5 miljoner kronor. Enligt Nuteks modell skulle Stenbacken då ha sparat närmare tolv miljoner kronor.

För ett par år sedan var Stenbacken i kris. Både ekonomiskt och förtroendemässigt. Det fanns brottslighet och knark på kooperativet. Men nu har "dess funktionalitet och anseende återupprättats" enligt rapporten.

Nu fokuserar styrelsen på att utveckla kooperativet till ett socialt företag. De har redan transportuppdrag åt en möbelfirma, och har städat på en restaurang.