Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenålders-boplatser ska grävas ut

Under måndagen startade utgrävningen av två stenålderslokaler vid Skånsjön norr om Ljusdal. Man hoppas kunna kartlägga när de användes och hur människorna levde.

Under hösten ska Trafikverket öka bärigheten och trafiksäkerheten på väg 773 mellan Ängebo och Naggen, eftersom tjällossningen orsakar stora problem för den tunga trafiken. Därför ska nu två gamla boplatser i området grävas ut under fyra veckor framåt.

– Det här är en slutundersökning, vi är där för att ta bort boplatserna. Vi gräver ut, dokumenterar vad som finns där, tar in fynden och sedan får vi se vilket museum som vill ha dem, säger arkeologen Mattias Ahlbeck från Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU), som har fått uppdraget att sköta utgrävningen tillsammans med Stigfinnaren.

Boplatserna tros vara mellan 6 000 och 12 000 år gamla, det vill säga från jägarstenåldern efter inlandsisen, då det framväxande landskapet bestod av mycket vatten och öar. Stenåldersmänniskorna jagade med exempelvis pilar, spjut, ljuster och knivar.

De verktyg arkeologerna har fått fram under förundersökningen tyder på att platsen användes den äldre delen av perioden. Nu hoppas kunna datera boplatserna mer exakt med hjälp av kol 14-metoden. Då gäller det att hitta rätt verktyg för det.

– Man vill säkert veta att det kommer från boplatsen så att det inte är något annat, säger Mattias Ahlbeck.