Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stellan Skarsgård lever i nuet

Han är sjubarnsfar, lider av prestationsångest och är rädd för att gå tillbaka till teaterscenen.
- Varje gång jag tackar ja till en roll får jag ont i nacken, spänner mig och tänker "fan, nu ska jag gå igenom det här helvetet igen", säger bioaktuelle Stellan Skarsgård.

Den svenske skådespelaren spelar kommendant Richter i Ron Howards "Änglar och demoner". Inspelningarna tog drygt tre månader, varav tre veckor tillbringades i Rom där filmteamet möttes av protester från Vatikanen.
- De ville inte låta oss filma vid kyrkor och sådär. Men de kunde inte spärra av Rom och de kunde inte bränna oss på bål så vi lyckades filma en hel del där i alla fall, berättar Stellan Skarsgård som trots protesterna inte tyckte att Vatikanen ställde till med problem för filmteamet.
- De gjorde ju jättefin reklam för oss genom att protestera. Vatikanen innebär problem på annat sätt eftersom folk dör och lider för att de blir tillsagda att inte använda kondom till exempel. Tyvärr är det en miljard människor som faktiskt lyssnar på dem.

spelar Stellan Skarsgård för första gången mot Tom Hanks, som han beskriver som rolig och lättsam.
- Jag fick en fin skrivmaskin av honom. En gammal tysk Olympia reseskrivmaskin från 60-talet, berättar Stellan Skarsgård.
- Jag såg att han skrev små maskinskrivna lappar, det ser man inte så ofta nuförtiden, så vi började prata om det. Jag fick skrivmaskinen av honom efteråt, den har jag stående hemma och då och då går jag dit och skriver nåt litet meddelande på den.
Tre av Stellan Skarsgårds söner, Alexander, Gustaf och Bill, har följt pappas fotspår och satsat på en skådespelarkarriär. Enligt familjens överhuvud finns det i nuläget inga planer på ett samarbete.
- Vi tänker ju inte så, vi behöver ingen film som anledning för att ses, vi ses ändå.

månaderna kommer den svenske skådespelaren att ha semester och njuta av sommaren. Vad som väntar därefter är ännu inte klart.
- Jag tänker inte så mycket på framtiden. Jag tar en dag i taget så får vi se.
Han berättar att han får cirka fyra filmerbjudanden om året. Dessutom har han fått förfrågningar från bland annat Dramaten, där han inte arbetat sedan 1988.
- På scenen måste man ha sin teknik och jag vet inte i vilken grad jag har kvar den. Så jag är lite rädd för att gå tillbaka, men det är klart att scenen lockar, säger han.
- Det måste vara värt det mod jag måste uppbåda.
Hur mycket prestationsångest har man som erfaren skådespelare?
- Otroligt mycket. Den blir inte lättare med åren. Men sen när man väl kommer igång och man hittar rätt och börjar filma så är det helt ljuvligt.