Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stellan - en ganska nöjd man

/
  • Livet leker. Stellan Skarsgårds arbetsmetod är att göra en stor film och ett par små om året. Och däremellan laga mat åt sina sju barn.
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Han kommer närmast från USA där han spelat in superhjältefilm ("Thor") med Kenneth Branagh som regissör. Snart ska han till festivalen i Cannes.

- Jag är en av de mest privilegierade i världen, säger Stellan Skarsgård, 58.

Annons

Fråga Stellan Skarsgård "Hur är läget?" och han svarar med ett tillbakalutat leende:
- Läget är väldigt bra. Jag filmar, leker med min ettårige son och lagar mat åt mina andra barn. Så här fortsätter jag gärna att jobba: göra en stor USA-film om året som får någon bankir att finansiera ett par mindre indiefilmer som jag också är med i.
Skarsgård är närmast bioaktuell som huvudpersonen Ulrik i norska "En ganska snäll man", en Kaurismäkiaktig historia om en man som muckar från fängelset och försöker starta ett nytt liv - vilket visar sig vara svårt eftersom det gamla livet hela tiden nafsar honom i hälarna.


Själv förvånad
Och frågan är om det blir enklare av att alla kvinnor i filmen vill ligga med Ulrik, trots att han på pappret och med sin märkliga hästsvans befinner sig ganska långt från det manliga skönhetsidealet.
- Alla som han ligger med har olika skäl till det. En gör det av medlidande, en har ett desperat sexuellt behov och en för att hon inte brukar träffa snälla män. Men även i mitt privatliv är jag förvånad när kvinnor vill ligga med mig. Men världen är så fint ordnad att det finns någon för alla.


Hetast i Hollywood
I den kommande 3D-animerade filmen "Mumintrollet och kometjakten" gör Stellan Skarsgård Muminpappans röst medan sonen Alexander gör Mumintrollet - Alexander som själv med kometfart blivit den hetaste svensken i Hollywood.
- Han är på tal för varenda roll nu. Det gäller att han gör bra val. När man är så hajpad har man allas ögon på sig. Själv kan jag göra världens skitrulle utan att det spelar någon roll. Men det är en privilegierad sits som han har slitit hårt för, säger Stellan som inte tror att det är någon risk att Alexander förändras av kändishysterin i Hollywood.
- Han är inte typen som förlorar förståndet. Det där biter inte på honom. Han har redan gått igenom det i Sverige. Faktiskt vuxit upp med det.


Erik Helmerson/TT Spektra
erik.helmerson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons