Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stekhet marknad för snöslungor

Redan före semestrarna började kunderna att köpa snöslungor. Den snörika vintern har satt tydliga spår i folks medvetande.

Annons

Granngården och XYZ-maskiner i Hudiksvall ger en samstämmig bild av läget. Snöslungorna har gått åt som smör i solsken. Den som kommer på tanken handla en när snön väl fallit, löper stor risk att bli utan.

Ska man tro bondepraktikan så är vi inne på år tre av sju snörika vintrar på raken. Kanske är det en av orsakerna till att snöslungornas marknad är stekhet.

– Det här är unikt. Vi började sälja redan i juli, säger Karolin Jonsson, säljare vid Granngården.

De har satt upp en skylt vid snöslungorna i butiken att de har ett begränsat antal som går att förboka.

Leverantörerna hinner nämligen inte med.

PÅ XYZ-maskiner bekräftar säljaren Tommy Ersgård bilden. De har sålt slungor sedan midsommar.

– Det här är vad som finns, säger han och visar med handen över de snöslungor som står inne i butiken.

Kanske kan de få fram ett tiotal till, men sedan kan det dröja till januari innan leverantörerna kan skicka nya, och då kan säsongen vara inne på sluttampen.

Inför denna säsong har det redan sålts ett hundratal snöslungor och Tommy Ersgård berättar att det fanns förtvivlade kunder när snöslungorna tog slut i vintras.

– Det är framförallt äldre som inte orkar skotta som drabbas. Yngre orkar ge sig ut och kriga med snön även om det är mycket.