Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfvens politik klyver Sverige

Beskeden i Socialdemokraternas vårbudget var som väntat få. Beskedet om att byta riktiga jobb mot bidrag och AMS-platser står fast. Dessutom drar man ner regeringens miljardsatsningar på bredband och service. Jag kan inte kalla det annat än landsbygdsfientligt. Detta är en politik som klyver Sverige.

Annons

Det är sedan tidigare känt att Socialdemokraterna vill använda besöksnäringen och ungas jobb som en kassako. Genom dubbelstöten, fördubblade arbetsgivaravgifter på ungas jobb och fördubblad restaurangmoms slår det hårt mot ungas första jobb och mot små företag med små marginaler i hela landet.

När andra besked uteblir är det detta besked som Socialdemokraterna står fast vid, trots larmrapporter från företagarna som ska anställa unga. Dessutom vill (S) inte se sänkta sjuklönekostnader för små företag, utan säger nej till regeringens förslag om ett nytt högkostnadsskydd som träder in redan efter andra sjukdagen per år och anställd.

Stefan Löfven har tidigare sagt sig vara en landsbygdsvän. I höstas ställde han sig med putsade lackskor på en bondgård en kvart utanför Stockholms tullar och förkunnade att han vill satsa på bredbandsutbyggnad på landsbygden. De miljoner som då presenterades är en bråkdel av vad jag och regeringen presenterade för några veckor sedan. När Socialdemokraternas förslag redovisades häromdagen fanns inte en enda krona avsatt till landsbygdsprogrammet, bredband eller service. Inte en krona. I stället drar gör man en neddragning på flera miljoner på de satsningar för skog och bönder som finns idag. 

Om vi får förtroendet att fortsätta leda landet i höst kommer vi att satsa mer än tre miljarder för bredbandsutbyggnad på landsbygden och 700 miljoner ska satsas på service för att stoppa mack- och lanthandelsdöden. Ytterligare satsningar på landsbygden och på att hela Sverige ska kunna utvecklas uteblir helt om Socialdemokraterna får bestämma. I Socialdemokraternas bokslut fattas istället 2,4 miljarder till landsbygden.

Socialdemokraterna verkar inte förstå att Sverige är större än storstan och att fyra av fem jobb skapas i de mindre företagen. Exportvärdet av skog och mat kan betala hela vår oljenota – så betydande är jorden och skogen för svensk ekonomi. Men de är inte tillräckligt viktiga för att satsas på enligt Stefan Löfven.

Att Socialdemokraterna inte ser landsbygden som en viktig resurs för Sverige blir extra tydligt genom att straffskatta landsbygdens invånare med lastbilsskatt, en särskild bondeskatt och dubbelbeskattningen på restauranger som drabbar landsbygdsturismen extra hårt.

Medan Socialdemokraterna helt verkar tappat landsbygdsglasögonen så har Centerpartiet drivit igenom en historisk satsning på bredband, service och enskilda vägar i regeringen. Vi har stärkt böndernas konkurrenskraft, utarbetar nu en livsmedelsstrategi och har tagit initiativ till ett nytt skogsprogram som ska lyfta fram skogens alla värden och leda till fler jobb på landsbygden.  Men vi är inte nöjda – vi behöver fortsätta stärka förutsättningarna för jobb och utveckling i hela landet för att Sverige ska hålla ihop och växa i takt. Det åstadkommer vi endast med en aktiv jobbpolitik för landsbygden, och inte som Socialdemokraterna - genom att vända landsbygden och människorna där ryggen.

Annie Lööf

partiledare för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel