Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsministerns julbudskap:Stoppa våldet i hemmen

/

I måndags skulle en gran inhandlas. I blötsnön står jag och väljer bland små och stora, täta och spretiga. Plötsligt ryter en ung man åt sitt kvinnliga sällskap: varför finns det inga färdigpaketerade julgranar?

Annons

Kvinnan svarar försynt att då ser man ju inte hur den ser ut. Tio minuter senare har den unge mannen, i de för tunna skorna, fått nog:

"Ta en granjävel någon gång så vi kan dra härifrån".

I måndags höll också statsministern sitt årliga jultal. Fredrik Reinfeldt kunde ha talat om krisen för fordonsindustrin, euron eller miljön.

I stället valde han att ägna all sin uppmärksamhet åt vad som händer i de svenska hemmen, om det faktum att 17 kvinnor dog i Sverige förra året till följd av kvinnovåld. Att mörkertalet fortfarande är stort men att det faktiskt handlar om tusentals kvinnor som blir sönderslagna eller psykiskt misshandlade.

Där varje människa egentligen borde kunna känna sig trygg, där axlarna ska få sjunka ned och varje individ har rätt att hämta kraft och slappna av, där väntar terror.

"Jag föreslog för min man att vi skulle bestämma en tid i veckan då han skulle slå mig, som onsdag mellan fem och sju. Då skulle jag kunna vara bättre förberedd och dessutom se till att barnen var någon annanstans."

Reinfeldt har fått lyssna till förfärande vittnesmål på sin resa runt i Sverige där han främst besökt kvinnojourer.

För tre veckor sedan föreslog jag just att kvinnofridskränkningarna borde aktualiseras hela året och inte bara uppmärksammas på FN-dagen den 25 november.

När nu statsministern väljer att vända allas våra blickar mot vad som händer hos grannen, har han fört våld mot kvinnor högst upp på den politiska dagordningen.

Han föreslår en ny kartläggning av omfattning och konsekvenser, förstärkt stöd till kvinnojourer, förstärkt socialtjänstlag, skärpta straff, nationell hjälptelefon.

Reinfeldt tycker inte att det räcker med ny lagstiftning mot "den största frihetskränkningen vi har i vårt samhälle". Lagarna måste också efterlevas.

Enligt Röda korset tvingas upp till 190 000 barn att se på när pappa slår mamma. Och där mamma får ta emot stryk brukar inte barnen gå fria.

När tusen juleljus tänds och julefriden förmodas sänka sig över de svenska hemmen, sitter många barn och längtar till skolan eller förtvivlat försöker komma fram på Bris jourtelefon.

Kvinnomisshandel har tidigare varit en klassisk vänsterfråga. När nu moderatledaren väljer att ägna hela sitt jultal åt samhällsproblemet, skulle man cyniskt kunna konstatera att Reinfeldt inser att det inte håller att enbart fokusera på plånboksfrågor, om han ska vinna de kvinnliga väljarna.

Kanske har Filippa Reinfeldt haft samma inflytande på vår statsminister som Hillary Clinton en gång i tiden på USA:s president, när det gällde sjukförsäkringsfrågorna. Utan vidare jämförelse.

Hur det än må vara med den saken, helgar ändamålet medlen. Om våldet i de svenska hemmen blir en prioriterad fråga för sittande regering, kan det inte längre avfärdas som "privat" eller överlämnas till ideella krafter att lösa.

Därför kan man bara se fram emot att kraftsamlingen kring kvinnovåldet ska ge resultat i brottstatistiken nästkommande år, något som tyvärr inte kunnat konstateras under alliansens dryga fem år vid makten.

Mer läsning

Annons