Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsminister Reinfeldt vs utmanaren Sahlin

/

I helgen drog statsminister Fredrik Reinfeldt och utmanaren Mona Sahlin igång valrörelsen på allvar. Båda höll sommartal på Södermalm i Stockholm.

Annons

Samtidigt kom en opinionsundersökning från Sifo som visar att den borgerliga alliansen ökar sitt övertag något mot den rödgröna oppositionen. För tredje mätningen i rad! Men ökningen är marginell. Och skör.

14,1 procent uppger att de antingen ska rösta blankt eller att de ännu inte har bestämt sig. Det motsvarar ungefär 800 000 personer av väljarna. Tidigare erfarenheter visar att omkring hälften av dem aldrig kommer att rösta.

Kvar är alltså 400 000 röster som den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen kan slåss om. Och som kan avgöra valet.

I helgen hade Mona Sahlin fördelen av att tala efter Fredrik Reinfeldt och därigenom kunna reagera på Reinfeldts olika utspel. En möjlighet som hon naturligtvis utnyttjade. Inte minst genom att kritisera de skattesänkningar som Reinfeldt utlovat i gamla välkända termer som "sänkta skatter för den som tjänar mest", trots att tyngdpunkten ligger på låg och medelinkomsttagarna.

Mona Sahlin kritiserade alliansens skattesänkningar men vågade inte tala högt om de skattehöjningar som planeras i det rödgröna gänget.

För övrigt målade Sahlin upp alliansen som en regering som skapar klyftor, vill ha avgiftsfinansierad sjukvård och skola och som administrerar en galopperande ungdomsarbetslöshet.

Trots att klyftorna ökade under hela den senaste s-regeringsperioden, trots att alliansen slår vakt om den generella välfärden och trots att ungdomsarbetslösheten nästan var lika hög under s-regeringens sista år vid makten som idag i spåren av finanskrisen.

Vad är det som säger att en ny s-regering ska lyckas med det som den inte lyckades med för fyra år sedan? Ingenting.

Fredrik Reinfeldt talade i lördags i vissheten om att både han och regeringspolitiken har ett högt förtroende bland väljarna. Han inledde med att säga att "det handlar om att satsa på en stabil regering som vet vad den vill".

Han framhöll att Sverige kommit väl ur krisen, att sysselsättningen har ökat och att en vanlig sjuksköterska fått omkring 1500 kronor mer i plånboken per månad.

Och nu väntar ytterligare skattsänkningar.

"Samhällsbärarna ska ha mer i plånboken för sitt viktiga arbete", sade Reinfeldt.

Men inte förrän ekonomin tillåter det. Regeringen tummar inte på överskott i de offentliga finanserna och ordning och reda i ekonomin.

Den enda grupp som fick ett rakt löfte om skattesänkning var pensionärerna.

Alla som klagar på att pensionärerna inte har samma skatteskala och till och med kallar det för "straffskatt" borde betänka att utan en borgerlig alliansregering hade pensionärerna över huvud taget inte fått någon skattesänkning alls.

Under mandatperioden har en pensionär med 150000 i inkomst fått en skattesänkning på 4000-5000 kronor. Och nu väntar mera. När sänkte en socialdemokratisk regering skatterna för pensionärer senast?

Utan att dra för stora växlar på de senaste opinionsundersökningarna kan man nog säga att alliansen har vinden i ryggen. Men den kan växla. Hastigt och oberäknat.

Alliansen har stort förtroende när det gäller ekonomi, jobbpolitik och regeringsduglighet. Fredrik Reinfeldt utklassar Mona Sahlin när det gäller förtroende som statsminister. Liksom finansminister Anders Borg.

Mona Sahlin har uppenbara problem med att hantera det faktum att Anders Borg är så trovärdig och populär också bland socialdemokraterna.

Det borde gå vägen för alliansen. Det skulle vara bra för Sverige.

Mer läsning

Annons