Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsbidrag för förebyggande arbete i skolan

När vi nu har möjlighet att inför nästa år, genom extra statsbidrag, något mildra de mycket tuffa kraven på kostnadsminskningar, kommer en stor del av dessa att destineras till förebyggande arbete i skola och för skolelever.

Svar till Men barnfamiljerna då 18/9).

Bengt Pantzare sätter i sin insändare fingret på en fråga, som är en av de allra viktigaste för Nordanstigs kommun. Hur ska den kommunala servicen utformas så att kommunen i ännu högre grad kan vara attraktiv att bo i för unga och barnfamiljer.

Det är frågor som lyfts fram i kommunens visionsarbete, vilket kommer att utmynna i den utvecklingsplan Pantzare efterfrågar. Det har varit ett brett engagemang från befolkningen i visionsarbetet. Det visar sig bland annat i de cirka 500 förslag som kommit in till kommunen.

Skolstrukturen och skolfrågorna har diskuterats under lång tid. De förändringar i skolstrukturen som gjorts har framför allt motiverats utifrån minskande elevantal. Ett samlat högstadium är en satsning för att kvaliteten i undervisningen ska öka. Minskade budgetramar har tvingat kommunen till olika nedskärningar – det kan jag inte säga emot.

När vi nu har möjlighet att inför nästa år, genom extra statsbidrag, något mildra de mycket tuffa kraven på kostnadsminskningar, kommer med största sannolikhet en stor del av dessa att destineras till förebyggande arbete i skola och för skolelever.

Varifrån uppgifterna om att kommunen förbrukat tvåsiffriga miljonbelopp i utvecklingsfrågor kommer, vad som för övrigt läggs i begreppet och vilken tidsperiod som avses framgår inte av insändaren. Mer detaljerade uppgifter behövs för att jag ska kunna besvara frågan.

Bengt Pantzare tar också upp behovet av utvecklingsplan för kommunen. Jag vill inbjuda till läsning av de planer som redan finns. Kommunen utformade under åren 2007–2008 LUP (lokalt utvecklingsprogram). Detta som underlag för RUP (det regionala utvecklingsprogrammet för Gävleborgs län), vilket antogs i mars 2009 av regionfullmäktige.

Genom förslaget till Vision 2020 som förutsätts antas av kommunfullmäktige den 28 september finns, som nämnts, utgångspunkten för utformandet av en reviderad utvecklingsplan.

Stig Eng

kommunstyrelsens ordförande

Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel