Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statisktik - mer stöd än upplysning

/

Det är valrörelse. Och utspelen står som spön i backen. Frågan är bara vem man kan lita på? Ofta kommer politikerna med påståenden som står i rakt motsats till varandra. Påståenden som verifieras av statistik, som låter bra och som i i det närmaste omöjliga för en vanlig läsare eller väljare att kolla upp.

Annons

Här är några exempel.

I går skrev ett gäng ledande socialdemokrater, med partiledaren Mona Sahlin i spetsen, på DN-debatt att deras fastighetsskatteförslag inte drabbar någon fattig. Bara de med taxeringsvärde över 4,5 miljoner kronor ska betala skatten. Ingen ska betala mer än 4 procent av sin inkomst i fastighetsskatt för sitt boende.

Samma dag publicerade Villaägarna en undersökning där de låtit SCB ta fram att 41 664 svenskar är i dag antingen hel- eller hälftenägare till villor och fritidshus som de rödgröna vill beskatta. Av dem har 55 procent inkomster under 40 000 kronor i månaden.

Förslaget kommer alltså inte bara att drabba de med riktigt höga inkomster.

Vem har då rätt? Så här kommer det att hålla på fram till valrörelsen.

För bringa klarhet i vad politikerna menar och vem som har rätt har Svenska Dagbladet startat SvD faktakollen.

Dit kan du anmäla det som du vill ska bli granskat. Det är bara att mejla in.

Det som låg på faktakollen i går handlade om polisen.

Thomas Bodström (S) skrev i en debattartikel i veckan att "antalet civilanställda inom polisen har nu minskat flera år i rad med sammanlagt flera hundra personer"

En dag senare svarar justitieministern Beatrice Ask (M) att det inte alls är sant. Det har snarare ökat. "Sedan 2006 har antalet civilanställda (inom polisen) ökat med fler än 500 stycken"

Faktakollen tar då fram alla fakta och delar ut antingen grönt, gult eller rött kort till politikerna. Dessutom redovisas precis hur siffrorna tagits fram.

Det visar sig då att antalet civilanställda inom polisen, baserat på polisens egna siffror, har minskat de senaste två åren, men sett till hela mandatperioden har de ökat med över 500 personer. Och eftersom debatten handlade just om antalet civilanställda hade ökat eller minskat, känns Bodströms påstående ytterst tveksamt. Det är dock inte helt fel.

Statistik har blivit ett redskap för politiker att slå varandra i huvudet med. Problemet är att politikerna tar fram det som gynnar dem själva, och lämnar väljarna med en massa obesvarade frågor. Statistiken blir stöd åt egna argument mer än upplysning av hur det är.

Svenska Dagbladets satsning är en av flera som granskar politikernas utspel och försöker, på ett öppet sätt, ge väljarna en chans att granska påståendena. Det är värt allt beröm.

Det kommer att bli mycket att granska innan valrörelsen är över.

Mer läsning

Annons