Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stationsminnen i modell

Det nostalgiska skimret breder ut sig i Kulturhusets foajé i Bollnäs i februari. Månadens utställare, modellbyggaren Lars Gavell, svarar för en verklig raritet i form av Bollnäs gamla stationshus.

Det är en modell med massor av detaljrikedom. Det handlar inte enbart om stationshuset utan även om en del av banområdet utanför med klassiska blåvita bommar, perrongtak, truckar, lyktor och en bil med SJ-emblem.

– Det har tagit ungefär ett år att bli klar, säger Lars Gavell, som också riktar en varm tanke till Carin Flink vid kommunens samhällsbyggnadskontor som hjälpt honom med bilder.

Tågmodeller i skala H0 i form av en rälsbuss och ett växellok med godsvagnar fullbordar det hela. Till och med stinsen syns med sin spade.

Och det här är ändå bara en början i dokumentationen. Lars Gavell planerar att gå vidare med både Järnvägshotellet och en större del av banområdet.

Perronger och väggar är gjorda i papp. Men känslan av revetering och rappning skapar en tydlig illusion. Det ser ut som fasadputs.

Det riktiga stationshuset stod klart 1878, när Norra stambanan invigdes på sträckan Storvik–Bollnäs.

Lars Gavell fick sin första modelljärnväg i 10-årsåldern. Numera förvaltar han något av en K-märkt dröm för alla tåg- och byggnadsintresserade.