Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten slopar monopolet på besiktning

Staten fortsätter sin avreglering. Under onsdagen beslutade regeringen att avskaffa monopolet för kontrollbesiktning av motorfordon.

Annons

Från och med den 1 juli nästa år, blir det fritt fram att konkurrera med Svensk Bilprovning, som haft monopol i 44 år. Regeringens avsikt är att Svensk Bilprovning inte längre ska ha monopol på att utföra kontrollbesiktningar av personbilar.

- Det är ett naturligt beslut, just nu är det bara Kuba, Albanien och Sverige som har monopol på besiktning, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare för integrationsminister Åsa Torstensson (C).

Kenneth Hultgren räknar upp fördelarna:

- Det kommer att bli bättre för fordonsägarna. Fler besiktningsstationer, längre öppettider, bättre serviceutbud, ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt, säger han.

För platschef Jonny Persson på Bilprovningen i Söderhamn kommer inte beslutet som någon överraskning.

- Nej, det har ju varit på gång länge. Vi har redan förberett oss i ett år på att det här beslutet ska komma. Vi har utökat våra öppettider och förbättrat servicen så att köerna minskat, säger han och lyfter också fram priset.

- Ja, det blir inte många konkurrenter som kan ta 300 kronor för en besiktning och sen ska de som vill in i branschen gå igenom massa kontroller för att få godkänt, det ska faktiskt bli spännande att se vad som händer efter juli nästa år, säger Jonny Persson och gissar att det kommer att bli rörigt till en början.