Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt uttryck i enkla material

/

Under augusti ställer Anna Lindmark, Stockholm, ut på Karisma galleri i Undersvik, Bollnäs.

Annons

Stockholmsverksamma konstnären Anna Lindmark ställer ut. Hon arbetar gärna i olika material, använder collage, trä, glas, ståltråd, kakel. Så även här, i förstone är det lätt att ta hennes verk för glaserad keramik, men det är mycket enklare än så, oftast bemålad wellpapp. Utställningen heter ”Kladd” och det ska nog förstås som ”utkast”, ”skiss”.

Egentligen är materialet inte så viktigt, det man ser är tanken bakom, gestaltningens första steg innan den blivit alltför övervägd och avsiktlig. Det har en förvånansvärd styrka i sin ofta svart-vita enkelhet. Starka kontraster, djup svärta ställd mot ljusa fält eller mot krossade spegelskärvor, någon gång mot sandströdda ytor eller mot hönsnät. Kraftfull geometri.

En harkrank har placerat sig välkomponerat intill det verk som heter ”Indian”. Den vitrappade väggen och det betonghårda golvet är aldrig långt från de nio verken, ett av verken ligger placerat exakt mitt på golvet –en svart platta med några skärvstenar, förstärkta med strass.

Det är en liten utställning, men det vore fel att kalla den intim eller familjär. I stället förmår den faktiskt fånga upp något av urkraften i verkligt bra konst. En svart virvel på glas suger obarmhärtigt in sin betraktare, som svart blod rinner färgen ur den stansade kartongöppningen i verket ”Läckage – Let it all hang out” Dylan”.

Det handlar inte om den helt gestaltade, omsorgsfullt färdigställda konsten. Det handlar om den känsla man får när man bläddrar igenom skissböckernas mångfald från tidigare århundraden, alla utkast, alla tankarna, studierna av anatomi, av perspektiv, av detaljer.

”Kladd” är en utställning om konstens underströmmar, om det som kommer innan. Ett slags grundritning över det som kan bli och som kanske verkligen blir till en dag, men egentligen har det inte så stor betydelse. ”Kladd” visar vad som verkligen finns om man letar.

Det är kanske inte sommarens mest spektakulära utställning, men om semesterkonsten oftast visar det som bearbetats till det mistat allt sitt liv visar ”Kladd” det som ännu har kvar hela sin livskraft, fast det nästan inte bearbetats alls, det är ju bara skisser, tankar, ”kladd”.

Mer läsning

Annons