Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt och tydligt mandat för Lööf

Annie Lööf blir ny partiledare för Centerpartiet. Detta minst sagt väntade besked står klart sedan en enig valberedning i går presenterat sitt förslag.
För den som har en god inblick i centerrörelsen har den här utgången varit given under väldigt lång tid.

Redovisningen av stöd och nomineringar – som valberedningens ordförande Stefan Tornberg redogjorde för under presskonferensen – visar inte bara att valet av Lööf var självklart, utan också att hennes mandat som partiledare kommer att vara väldigt starkt och tydligt.

Det är kanske inte heller så överraskande att Lööfs tidigare motkandidater Gävleborgs riksdagsledamot Anders W Jonsson och IT- och regionminister Anna-Karin Hatt föreslås bli vice respektive andre vice ordförande. Möjligen höjer någon på ögonbrynen att det blir i den ordningen.

Önskemålen om att även de övriga två skulle ingå i presidiet har framförts från många under den process som föregått valberedningens förslag. Likväl måste man ifrågasätta det förnuftiga i att låta kandidattrion utgöra det kommande presidiet.

Annie Lööf ville på presskonferensen klokt nog inte uttala sig om några ministerposter förrän hon har blivit vald till partiledare. Däremot var hon tydlig med att nästa partiledare enligt henne ska sitta i regeringen.

En del drar slutsatsen att Maud Olofssons tid som näringsminister därmed är till ända. Så är det säkerligen. Men att det skulle ske just därför är långt ifrån lika självklart.

Det finns en hel del som tyder på att Lööf i stället väljer posten som miljöminister. Hon har under den senaste tiden varit tydlig med att Centerpartiet måste vässa sin gröna profil, och Andreas Carlgren har i ärlighetens namn inte varit så framgångsrik i detta avseende.

Risken är dessutom stor att uppdraget som näringsminister skulle ta väldigt mycket tid i anspråk för Lööf, inte minst för att sätta sig in i allt. Tid som hon hellre borde ägna åt nystart av partiet, och att resa runt i landet.

Det betyder å andra sidan inte att Olofsson kommer att få fortsätta som näringsminister, utan hon kommer med all säkerhet att få ägna sig åt något annat. Vem som inträder i hennes ställe är inte helt självklart, men man ska inte bli förvånad om europaparlamentarikern Lena Ek blir det som föräras uppdraget.

I så fall ett mycket bra val.