Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stärkt försvar med fler tillgängliga förband

Nyligen beslutade riksdagen om en ny inriktning för det svenska försvaret. Den nya inriktningen innebär att Sverige får en starkare försvarsförmåga och att antalet tillgängliga förband ökar.

Sverige kommer att få ett användbart försvar med 50 000 soldater som är tillgängliga för insats direkt. Det nya inriktningsbeslutet är en stor förändring jämfört med dagens försvar där cirka 10 000 soldater kan stå redo inom ett år.

t

Jag anser att försvaret behöver förändras och välkomnar därför starkt den nya inriktningen. De nya hotbilderna som föreligger kräver ett försvar som är anpassat efter ett snabbare händelseförlopp kring hur konflikter både kan uppstå och avgöras.

I framtiden kommer samma förband som är användbara för insatser här hemma även vara tillgängliga för att agera utomlands. Grundstommen utgörs av bataljonsstridsgrupper som tillsammans med flyg- och marinstridskrafter snabbt och effektivt kan sättas in där det behövs. Det medför att den uppdelning som idag finns mellan en så kallad utlandsstyrka och övriga förband försvinner.

Vidare innebär det nya förslaget att 28000 personer kommer att finnas i stående och kontrakterande förband där kärnan utgörs av anställda officerare och soldater som vid behov kompletteras av kontrakterat personal. Det ger både högre kvalité och tillgängligheten.

Förmågan till fredfrämjande insatser fördubblas genom att 1 700 personer kommer att kunna hållas kontinuerligt insatta i insatser utomlands. Antalet Gripenplan blir 100 stycken och antalet nya helikoptrar ska öka successivt. Artilleriet och luftvärnet bibehålls i nuvarande skick. Hemvärnet kommer att omorganiseras till nationella skyddsstyrkor och tillförs nya resurser.

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel