Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stärkt etablering för nyanlända

Regeringen vill göra det möjligt för fler att få del av samhällsinformation under asyltiden. Statsbidraget för tidiga insatser förstärks kraftigt, skriver två S-politiker.

Varje samhälle vilar på en uppsättning normer och värderingar. De kommer till uttryck genom lagar och regler men också genom hur vi organiserar vårt samhälle. Jämlikhet och jämställdhet, individuella rättigheter och skyldigheter, yttrandefrihet och tydligt värnande av barns rättigheter är exempel på kollektiva värderingar som vårt samhälle vilar på. De senaste årens stora flyktingmottagande har ökat behovet av att ge människor som kommer nya till Sverige tidig och tydlig information om att leva, arbeta och bo här. För att lägga bättre grund för etablering och integration lägger regeringen ökat fokus på detta.

Regeringen vill göra det möjligt för fler att få del av samhällsinformation under asyltiden. Statsbidraget för tidiga insatser förstärks kraftigt. För åren 2018–2019 skjuter regeringen till ytterligare 39 miljoner kronor per år, en ökning med mer än en tredjedel. Regeringen vill samtidigt stärka tillgången till insatser över hela landet. Tack vare utökade resurser kan vi från och med den 1 februari öppna upp för kommuner att parallellt med civilsamhället ta en större roll i tidiga insatser, genom att på samma villkor som civilsamhällets organisationer söka och få del av statsbidraget.

Civilsamhällets organisationer gör ett värdefullt arbete med att ge asylsökande tillgång till språkinsatser och kunskap om samhället. Vi värnar civilsamhällets roll. Sveriges kommuner utgör dock en viktig resurs att ta bättre tillvara. Genom att ge dem större utrymme i arbetet förväntas fler kunna delta i samhällsinformation. Förutsättningarna för en god tillgång till tidiga insatser över hela landet ökar, exempelvis genom bättre tillgång till lokaler. Väntetider till samhällsorientering för nyanlända kan kortas genom att större grupper kan samlas.

Svensk arbetsmarknad går bra och efterfrågan på arbetskraft är stark. Arbetsgivare ropar efter arbetskraft. Att stärka nyanländas etablering är viktigt för att kunna möta denna efterfrågan. Ett gott exempel från Gävleborg är arbetet med KIVO-modellen. KIVO kortar nyanlända personers väg till arbete inom vård- och omsorg genom att förbättra matchningen till yrket som undersköterska. Modellen innebär kvalitetssäkrad utbildning utformad efter arbetsgivarnas behov, i kombination med språkträning. Slutmålet är en anställning inom vård och omsorg. Den svenska modellen förutsätter att alla som kan arbeta gör det och bidrar till vår gemensamma välfärd. Så har vi byggt vårt land och vår välfärd, och så ska vi fortsätta bygga det.

Ylva Johansson (S)

arbetsmarknads- och etableringsminister

Raimo Pärssinen (S)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel