Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stärkt demokrati genom omprövad organisation

Annons

Jag har inte ifrågasatt den representativa demokratin. Tvärt om. Jag skriver ju uttryckligen att vi behöver politiker som sätter mål och ramar. Vi behöver stärka demokratin, vilket inte alltid handlar om antal politiker. Det handlar lika mycket om att hela tiden pröva om den är så effektiv som möjligt.

Jag har heller inte påstått att krisen beror på en dyr politisk byråkrati. Men vad jag däremot påstår är att politikerna måste spara på sin egen organisation och inte bara spara i verksamheterna. När medborgarna märker hur politiker spar på omsorg och skola, men själva sitter i orubbat bo, får politikerna ett trovärdighetsproblem som på sikt skadar demokratin.

Ingenting säger väl att vi idag har den optimala politiska organisationen och förvaltningen?

Det ska verkligen bli spännande att se hur Hudiksvall tänker gå vidare med att förändra den politiska organisationen. Av Sven-Åke Thoresens reaktion att döma verkar jag tyvärr inte varit helt fel ute när jag påstod att politiker ogärna sågar av den gren som man sitter på.

Förhoppningsvis kan väljarna hålla i sågen vid nästa val.