Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka kvinnor i fokus

Två starka kvinnor från trakten stod i centrum på måndagen, Stina Rodenstam och Alice Jacobsson.

Först ut var Gerd Holmboe som berättade om pionjären Stina Rodenstam. Hon blev 1922 den förste innehavaren av tjänsten som statens instruktör i hemslöjd. I praktiken Sveriges första hemslöjdskonsulent.

Stina Rodenstam utbildades i Uppsala och i Stockholm, där hon tog till sig ideologin att tillvarata gamla kunskaper, vidareutveckla dem och anpassa dem till moderna krav.

Gerd Holmboe berättade att Stina Rodenstam passande nog bosatte sig i kvarteret Minerva, på Storgatan i Hudiksvall. Minerva är namnet på den romerska beskyddarinnan för all slags hantverk.

Där startades den Rodenstamska hushållsskolan där 20 elever åt gången bodde hos familjen och utbildades i bland annat hemslöjd. Så småningom byttes namnet till fru Rodenstams hushållsskola och slöjdlärarinnor för hela Norrland fick sin utbildning i Hudiksvallskvarteret.

Lars Blomberg berättade sedan om Alice Jacobsson, under temat Från fiskarpiga på Kråkön till socialarbetare i Australien.

– Hon berörde alla som mötte henne. Hade man en gång mötte henne glömde man det aldrig, sa han innan föreläsningen.