Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka intressen påverkar politikernas vindkraftsbeslut: "Det är så mycket tyckande"

Starka intressen påverkar besluten kring vindkraftsplanerna på Bondarvsvallsberget och Blacksåsberget. Företaget lockar med potentiella investeringar och markägare hotar att inte tillåta skidåkning på sina marker om inte politikerna säger ja till vindkraftsansökan. Något myndighetsnämnden lyssnar på, trots att det är miljöhänsyn som ska avgöra vem som beslutar om parken.

Annons

– Det ska vara miljöbalken eller miljöprövningsförordningen som ligger till grund för vilken prövningsnivå som ska gälla, säger Anna Marcusson, förbundsjurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Kring Blacksåsberget finns naturreservat, fäbodvallar, flera Natura 2000-områden samt de populära turistmålen Svedbovallen och Harsa skidanläggning. Området har också utpekats som riksintresse för friluftsliv.

Läs också: Vill bygga vindkraft i Järvsö

Det är företaget Vindmark Technologies som vill bygga vindkraftsparkerna på bergen. De har haft flera möten med politikerna inför beslutet. Då har man bland annat pratat om en eventuell satsning på vindkraftstillverkning i kommunen i framtiden.

Det är något som flera politiker har lyssnat på. Tre av fem ledamöter i nämnden röstade emot tjänstemännens förslag när beslut togs i slutet av september.

Miljöenhetens bedömning är dock att riksintresset för friluftsliv kommer att skadas av buller, skuggbildning och en förändrad landskapsbild. Tjänstemännen anser därför att vindkraftsansökan bör gå igenom en hårdare tillståndsprövning hos länsstyrelsen i stället för en enklare handläggning i kommunen.

Men enligt myndighetsnämndens ordförande Per Olov Persson (M) handlar tjänstemännens bedömning mest om åsikter.

– Det är så mycket tyckande i det här, jag tror inte på det. Det här är också ett intresse, att ha energi.

Läs också: Ingen samsyn under samråd

Företaget Vindmark har träffat ledamöterna i myndighetsnämnden inför deras beslut och Per Olov Persson har tagit till sig deras budskap.

– All etablering som ger jobb är positivt.

Har det funnits med i dina tankar kring det här?

– Ja, i min personliga tankevärld. Men när vi beslutar kan vi inte bedöma arbetstillfällen, utan då måste vi se till att vi följer lagar och förordningar.

Även Manne Vallström (MP) har lyssnat på företaget inför sitt ställningstagande.

– Vi har pratat med Vindmark som närvarade under mötet. Jag gjorde bedömningen att det var ett bygglovsärende och att man inte behövde söka tillstånd. Jag tycker att det är jättebra att de vill satsa på vindkraft här och har planer på en fabrik.

Företaget har tidigare även fört diskussioner med Bollnäs kommun, utan att det hittills har gett något resultat.

Läs också: Klart för vindkraftverk

Läs också: Inget statligt stöd till vindkraftsbygge

Läs också: Intresset finns kvar för Arbrå

Något som också påverkar frågan är en skrivelse till kommunen från åtta markägare som vill arrendera ut sin mark till vindkraftföretaget. De hotar uttryckligen med att sätta käppar i hjulen för Harsagårdens verksamhet om politikerna inte säger ja till Vindmarks bygglovsansökan.

"Då finns ingen anledning för oss att acceptera kommersiell verksamhet (typ skidturism) på våra marker", skriver de i sitt brev till kommunen.

Dessa frågor engagerar centerpartisten John Nyman. Han är den tredje politikern som röstade emot tjänstemännens förslag.

– Jag är på markägarnas sida helt, fullt och klart. Det är de som äger och disponerar marken. Det är få politiker som ställer upp på att säga så och vara så rak. Men jag har varit markägare hela mitt liv och har fått ta så mycket skit.

Läs också: Vindkraft kan bli dyrt för markägare – riskerar miljonsmäll

Frågan om framtida arbetstillfällen ser John Nyman också som viktig.

– Vindkraft ger arbetstillfällen, det ska inte förringas.

Tycker du att den typen av hänsyn ska tas med i ett sådant här beslut?

– Ja, i den här kommunen där det inte finns så många arbeten borde man väl göra det?

Två av ledamöterna, Lasse Bergqvist (FP) och Tommy Borg (S), reserverades sig dock mot beslutet som togs i myndighetsnämnden. De tyckte att ärendet borde lämnas över till länsstyrelsen.

– Det är inget ställningstagande till själva sakfrågan utan jag tycker det finns anledning att titta lite mer noggrant på det hela. Det är ju många intressen som berörs, säger Lasse Bergqvist.

Den politiker som kanske har engagerat sig mest i företagets önskan att få bygglov för vindkraftsparkerna på Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget är socialdemokraten Markus Evensson. Vi rapporterade förra veckan om hans yrkande i kommunstyrelsen om att skynda på bygglovsärendet och stoppa dagens informationsmöte med sakägare i Harsa.

Läs också: (S) attackerar tjänstemän för vindkraftsärende: Vill hindra informationsmöte

Det är ett utspel som förbryllar partikamraten Tommy Borg.

– Det kan inte jag begripa, det är bara fel tycker jag. Myndighetsnämnden kan inte göra det fortare än de har gjort. Man följer lagar och regler.

Läs också: Tjänstemännen om (S)-attack: "Det är allvarliga anklagelser"

Annons