Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark uppslutning i Svågavalet

Den partipolitiskt obundna Svågadalsnämnden ser ut att få finnas kvar och det är bra tycker nye ordföranden Helmuth Klingenberg.

– Ja, Svågadalsnämnden fyller ett behov och det finns mycket som vi behöver utveckla samtidigt som vi måste bevara skolan, macken och affären, säger Helmuth Klingenberg, Västerstråsjö, Bjuråker.

Under söndagen fortsatte supervalåret med val till Svågadalsnämnden. Runt 400 personer som bor inom nämndens juridiska område stod på tur för att rösta fram vilka partipolitiskt obundna representanter som ska styra nämnden under de kommande fyra åren.

Hudiksvalls kommuns politiska partier har uttalat en vilja att nämnden ska få vara kvar även om systemet med kommundelsnämnder är avskaffat. Men det är ett löfte med reservation. Om inte ortsborna tycker att självstyret är viktigt kan nämnden avskaffas. Ett sätt att mäta om ortsborna tycker det är viktigt är att se hur många som kandiderar till de sju ordinarie platserna och sju suppleantplatserna.

Ett annat sätt är att se hur många som tar sig tid att rösta i valet. Preliminärt är det 65,8 procent av de röstberättigade som lade en röst på sin kandidat under söndagen. Det är nästan lika högt valdeltagande som i riksdagsvalet i september och det är det näst högsta valdeltagandet sedan Svågadalsnämnden inrättades 1996.

Det innebär att valdeltagandet ökade med tre procentenheter jämfört med valet 2010 och därmed är det högst sannolikt att Hudiksvalls kommunfullmäktige väljer att låta den nya Svågadalsnämnden tillträda.

– Det känns jättebra så här långt, säger Fredrik Röjd, administrativ chef vid Svågadalsnämnden i väntan på sluträkning av valsedlarna.

Den nya Svågadalsnämnden kommer att få följande sammansättning:

Helmuth Klingenberg 198 röster, blir ny ordförande.

Eva Edström 180 röster och blir därmed vice ordförande.

Kenneth Karlén 150 röster

Maria Liljestrand Wedin 119 röster

Ann-Marie Rosvall 116 röster

Birgitta Hedberg 110 röster

Björn Eriksson 102 röster