Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark medvind för de rödgröna

/

Nio månader före valet rasar stödet för de borgerliga partierna. Det visar SCB:s partisympatimätning i november.

Annons

Jämfört med valet 2006 är det de tre små borgerliga partierna som är de stora förlorarna. Jämfört med SCB:s undersökning i maj går moderaterna kraftigt tillbaka.

På den rödgröna sidan är Miljöpartiet den stora vinnaren. Partiet noteras för en uppgång på hela 3,2 procent sedan valet 2006. Socialdemokraterna ligger också högre än valresultatet. Tillsammans har de rödgröna 50 procent av väljarsympatierna mot 43 procent för de borgerliga. Enligt SCB går Sverigedemokraterna fram till 5,1 procent. Det räcker inte för den vågmästarroll partiet hoppas på.

Enligt den senaste SIFO-mätningen är de rödgrönas ledning över det borgerliga blocket ännu större. Men det är klokt att ta de undersökningar som genomfördes i början av december med en rejäl nypa salt. Många väljare reagerar med rätta mot regeringens hantering av långtidssjukskrivna. Under våren får vi veta om detta leder till en varaktig förskjutning av partisympatierna.

SCB-undersökningarna är särskilt intressanta. Urvalet är så stort att det går att följa utvecklingen i olika väljargrupper. Nio månader före valet visar det sig att det är många pensionärer mellan 65 och 74 år som lämnat Moderaterna.

Det finns säkert många orsaker till att det Moderata väljarstödet sviktar i den åldersgrupp där partiet tidigare stått starkast. Ett växande missnöje över att pensionärerna missgynnas av den borgerliga skattepolitiken är en förklaring. Dessutom tycker många pensionärer illa om att regeringen lånar pengar för att betala de stora skattesänkningarna till höginkomsttagarna.

Bland ungdomarna är fortsatt stödet för en rödgrön regering mycket stort. I åldersgruppen 18 – 24 år får de fyra borgerliga partierna bara 27,6 procent mot 60,1 procent för de rödgröna. Centern med 1,2 procent och Kristdemokraterna med 1,7 procent har katastrofalt dåligt stöd bland de ungdomar som hade rösträtt 2006. Motsvarande siffror för C och KD bland förstagångsväljarna 2009 är 3,0 procent.

Om de unga kvinnorna får bestämma är det helt klart att regeringen Reinfeldt röstas bort. Bland kvinnor 18 – 34 år får de rödgröna stöd av hela 60,8 procent. De fyra borgerliga partierna får tillsammans bara 35,6 procent.

Klart är att Centerns och Kristdemokraternas väljarbas eroderas. I en situation då moderaterna helt dominerar på den borgerliga sidan riskerar de små allianspartierna att tappa ytterligare mark. Å ena sidan förlorar Centern väljare till Socialdemokraterna och Miljöpartiet å andra sidan vinner också Moderaterna och Folkpartiet tidigare Centerväljare.

Det är bland väljare som är 75 år eller äldre som Centern med 8,7 procent och Kristdemokraterna med 5,8 procent får sitt starkaste stöd. Men det svaga stödet från de yngre väljarna kan dra ned båda partierna under fyraprocentspärren. Därför är det troligt att vi i valrörelsens slutskede kan få uppleva att både Maud Olofsson och Göran Hägglund vädjar om moderata stödröster.

Opinionssiffror i dag är inte valresultat om nio månader. Men en sak är klar. Inför valåret 2010 blåser opinionsvinden i de rödgrönas favör.

 

Mer läsning

Annons