Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark debut av Maria Eriksson och Galliano

Maria Eriksson och Galliano gjorde en lyckad EM-debut och ligger tia av 28 ryttare efter lagdressyrens första dag. Det svenska laget ligger femma och har fortfarande medaljchans.

Maria var först ut av svenskarna i Windsor. Hon och Galliano gjorde som vanligt en jämn ritt och slutade på 66.936 procent.

– Det känns jättebra allting, säger Maria som inte är särskilt upphetsat över att detta är ett EM.

– Jag är ganska lugn och cool, det tror jag nog. Samtidigt känns det lite speciellt med en lagtävling. Fast väl inne på banan var det som vilken tävling som helst. Det är ju samma program och hästen är ju van.

En miss i bytesserien i varje galoppsprång, kostade dock en procent ungefär. Den första piaffen var lite matt och gav inte heller så bra poäng.

Men resten var bra, med plus för de som vanligt fina och kraftfulla travökningarna.

– Galliano kändes fin överlag. Men vissa bitar hade man kunnat önska sig lite mer av.

Missen i bytesserien kom lite överraskande. Maria vet inte riktigt vad som hände.

– Det var ganska länge sedan vi missade något byte. Vi blev båda lite förvånade. Det är försmädligt när sånt händer. Men det är inget man får haka upp sig på. Det är bara att rida vidare.

Förbundskapten Bo Jenå var klart nöjd med Marias debut. Efter att ha sett de andra ryttarna tyckte han ändå att Maria borde ha fått lite bättre betalt för sin ritt.

Galliano har hela tiden varit lika lugn som vanligt och inte visat några som helst EM-nerver. På framridningen var han riktigt fin, tyckte det svenska landslagets övertränare, tysken Hubertus Schmidt.

Han berömde Maria efter hennes ritt.

– Det var synd på missen i bytena, annars var det här ungefär vad Galliano kan gå på i en sådan här tävling, sa Hubertus Schmidt.

Till sin hjälp med träningen har Maria också dressyrveteranen Louise Nathhorst på plats.

Lagdressyren går över tisdag och onsdag med två ryttare per lag var dag. Efter Maria red Minna Telde på Don Charley på 66.96 procent.

I dag onsdag är det dags för Patrik Kitten på Scandic och rutinerade ankaret Tinne Vilhelmson Silfvén på Favourit.

När 28 ryttare har ridit leder guldfavoriten Holland solklart. Sverige har också sina närmaste konkurrenter Tyskland, Danmark och Storbritannien före sig.

Lagdressyren är också kval till den individuella Grand Prix Special dit de 30 bästa ekipagen går.