Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Star trek" redo för återfödelse

/
  • Delar av
  • Hollywoodstjärnan Zachary Quinto gör rollen som Spock i den elfte

Efter att den senaste tv-serien lagts ner år 2005 trodde ingen att Gene Roddenberrys 40 år gamla skapelse hade någon framtid. Men redan fyra år senare blir den elfte "Star trek"-långfilmen sommarens första biosuccé.
- "Star trek" står för en optimism i samhället som vi fortfarande behöver, säger Chris Pine som gör huvudrollen som James Kirk.

Annons

Den nya "Star trek"-filmen kallas en "reboot", en återfödelse. JJ Abrams, skapare av tv-serier som "Felicity", "Alias", "Lost" och nu senast "Fringe", kallades in som producent och regissör. "Trekkies" världen över var ambivalenta. Ingen förnekade Abrams rykte som en av tv-världens stora nördgurus, men Abrams hade redan från början berättat att han aldrig varit ett "Star trek"-fan, han hade till och med föredragit "Star wars" som ung.
- Det finns absolut ingen orsak till oro. Alla som jobbar med JJ Abrams vet att han klarar det. Ingen kan som han sammanföra ett actionäventyr med en film om karaktärer som man verkligen bryr sig om, säger Zachary Quinto som spelar Spock.

Den nya "Star trek"-filmen berättar historien om Kirk, Spock, McCoy och Uhura från början - vi får se dem födas, växa upp, träffas, slåss, älska och genomföra sitt första Star Fleet-uppdrag tillsammans. Det är en förvånansvärt rolig film, berättad i ett högt tempo som i "Star trek"-universumet sticker ut. I tidiga recensioner har liknelser gjorts med den andra långfilmen i serien - "Khans vrede" från 1982 som brukar räknas som kronan i "Star trek"-juvelen. Zachary Quinto, mest känd som Sylar i tv-serien "Heroes", gillar jämförelsen.
- Just den filmen är väldigt Spock-centrerad, vilket ju är roligt för mig. Men det kommer aldrig att gå att göra alla gamla fans nöjda, det är vi medvetna om. Men för mig som aldrig varit en "trekkie" är det här den perfekta science fiction-filmen - en fantastisk historia som råkar utspela sig i rymden.

Chris Pine, som spelar den blivande befälhavaren James Kirk, håller med:
- Det här är ett lyckligt äktenskap mellan ett stort spektakel och ett varmt mänskligt drama. Det är väldigt sällan man ser det nu för tiden. Och specialeffekterna är fantastiska!
"Star trek" har svensk biopremiär 8 maj. 

Daniel Åberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons