Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Står LO på de arbetandes sida?

Nyligen valdes Karl-Petter Thorwaldsson till LO-ordförande. Han tar över en rörelse som tappar. Sedan 2000 har en halv miljon valt att lämna. Det kan tyckas beklagligt, men det är kanske inte så konstigt.

Facket har numera blivit mer som en kampanjorganisation för Socialdemokraterna i stället för att se till att varje person får ut så mycket nytta som möjligt. Det är uppenbart att man befinner sig på kollisionskurs med sina medlemmar och före detta medlemmar.

Några exempel:

LO är emot jobbskatteavdraget. Det är en reform som innebär att varje medlem i exempelvis Kommunal, som är ett av LO:s viktigaste medlemsförbund, får 1 500 kronor mer i lön varje månad. Om LO får sin vilja igenom skulle medlemmarna förlora betydande summor. Varje månad och varje år! En barnfamilj skulle få sänkt nettoinkomst med ungefär 40 000 kronor per år.

Transport accepterar en kilometerskatt som slår direkt mot småföretagen och jobben, inte minst på landsbygden. En kilometerskatt skulle även drabba Skogsfackens och Metalls medlemmar. Här är det mer än underligt varför inte facken protesterar tydligare mot en socialdemokratisk politik som slår så tufft mot sysselsättningen.

Hotell- och restaurangfackets medlemmar uppskattar säkert inte heller att Socialdemokraterna återigen vill höja restaurangmomsen vilket är ett angrepp på jobben i den betydelsefulla servicesektorn.

Energipolitiken är en mycket viktig del av ett konkurrenskraftigt företagsklimat. Metall ger uttryck för en klok ståndpunkt om att kärnkraften är en direkt nödvändighet i ett svenskt energisystem. Att avveckla två kärnkraftsreaktorer som Miljöpartiet kräver, men som även Socialdemokraterna vill göra, ställer svensk exportindustri och hushållen i en mycket svår situation då priset på el skulle stiga drastiskt.

Under kongressen beslutade LO även att verka för en nedmontering av Lagen om valfrihetssystem, LOV. Att ge människor eget inflytande genom mer valfrihet är en viktig del för en trygg välfärd med hög kvalitet. LOV stärker jämställdheten genom att underlätta för kvinnligt företagande. Välfärdsföretagen växer snabbt och en stor majoritet av dem drivs av kvinnor. Varför vill LO inte ge medlemmarna möjlighet att utveckla sig själva genom att driva företag? Varför inte fler arbetsgivare som de fackligt anslutna kan välja mellan?

LO och dess medlemsförbund har en stor utmaning framför sig. Ledningen måste se till att bryta den negativa trenden att allt fler väljer att lämna facket. Kommer LO fortsätta att vara en kampanjorganisation för Socialdemokraterna och en politik som stjälper mer än hjälper? Välkommen LO-bas Karl-Petter Thorwaldsson! Hoppas att du ställer dig på medlemmarnas och de arbetandes sida!

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län (M)

Hans Wallmark (M), riksdagsledamot och ledamot av partistyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel