Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stäng gränsen för antibiotikaresistensen!

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem för en växande världsbefolkning, skriver Landsbygdspartiet, som vill importstopp av animaliska produkter från andra länder.

Problemen accelererar i takt med konsumenternas jakt på allt billigare livsmedel, trots att andelen av inkomsten som går till livsmedel minskat radikalt. För 60 år sedan gick 52 procent av våra pengar till matinköp, i dag är vi nere på 14 procent! Det är naturligtvis positivt att maten är billig för dem som i det alltmer ekonomiskt segregerade Sverige har det sämst.

Detta har dock sitt pris och antibiotikabruket i animalieproduktionen världen runt har tyvärr ökat. Frihandeln, i kombination med nationellt slappa restriktioner beträffande antibiotikaanvändning och djurskyddslagar, har satt de med bäst djurhållning och lägst antibiotikabruk, på undantag. Sveriges djurbönder hamnar här i kläm, då dessa underkastas världens kanske tuffaste djurskyddslagar, vilket i sin tur leder till lägst antibiotikabruk i hela EU beträffande djurhållningen.

Tyvärr går ekvationen frihandel och kraftigt fördyrande skatter och regler inte ihop, utan den svenska djurhållningen, slås ut av kött och mejeriprodukter från länder som raserar vårt långsiktiga folkhälsoarbete mot antibiotikaresistens.

Medialt har stort fokus legat på vårt grannland Danmark, som har en stor export av fläskkött, till låga priser. I Danmark så bar 2014 63 procent av grisarna på MRSA-bakterier. Cirka 12 000 danska människor bar på bakterien 2014. 6 år tidigare var endast ett fåtal danskar smittade. Detta är en tickande bomb, som riskerar folkhälsan på ett skrämmande sätt.

Dock är Danmark långt ifrån värst i klassen. Dansk djurhållning använder tre gånger så mycket antibiotika per djur som vi gör i Sverige. Tyskland 15 gånger och när du "avnjuter" din Parmaskinka (Italien) eller Serrano (Spanien), så bidrar du till drygt 30 gånger så högt antibiotikabruk och därmed att MRSA får en allt snabbare, nästintill explosionsartad spridning. Hur det ser ut på så kallade feedlots i USA och Sydamerika vågar vi inte ens tänka på. Men klordoppad kyckling i USA säger väl en hel del.

LPo kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen och därmed ignorerar hotet om antibiotikaresistens samt bidrar till spridning av MRSA! Vi bör, precis som det gjordes inom frihandelsunionen i EU när galna kosjukan kom, åberopa folkhälsoskäl. Detta är ett allt snabbare eskalerande problem som kommer att få gigantiska konsekvenser om det inte tas på allvar. LPo tar ansvar. Är regering och riksdag beredda att göra det?

För Landsbygdspartiet oberoende

Erika Sörengård

partiordförande, Ervalla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel