Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämningsfullt på Kulturhuset

Värme och glädje förenade sig med vemod och allvar när Jul i folkton-turnén hade premiär i Bollnäs på torsdagskvällen.

Runt 400 åskådare på Kulturhuset fick se en välspelad konsert med Ale Möller i toppform.

Strax efter klockan 19.30 på torsdagen gjorde Jul i folkton-sextetten – som består av Ale Möller, Esbjörn Hazelius, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Olle Linder och Roger Tallroth – entré inför en varmt applåderande publikskara.

Lena Willemark, i passande julröd rock, inledde med julsång innan det bjöds på Skridskovals av samtliga sex musiker på scenen. Därefter framfördes en av tre Staffansvisor för kvällen.

– Inget julprogram utan Staffansvisa, hojtade Ale Möller, som vid återkommande tillfällen bjöd på mellansnack som lockade fram skratt hos åskådarna.

Staffansvisan följdes upp av Esbjörn Hazelius som sjöng den brittiska folksången The snow it melts the soonest. Kort därefter var Lena Willemark tillbaka vid mikrofonen och gjorde en vemodig men vacker tolkning av Ted Ströms melankoliska Vintersaga.

Stora delar av kvällen präglades också av kraftfulla, instrumentala arrangemang med mycket fiol och andra stränginstrument. Efter ett gemensamt nummer klev Lisa Rydberg fram och spelade en känslosam polka.

– Den handlar om när en anhörig går bort, men hur ljuset tänds när en dotter föds, sade hon.

Efter drygt en halvtimme höll Ale Möller ett nytt charmigt anförande till publiken – den här gången som ett intro till Louise Hoffstens, gästartist i årets Jul i folkton, första framträdande för kvällen. Tillsammans gjorde de den klassiska Det är en ros utsprungen.

Louise Hoffsten sjöng också ytterligare en låt innan konsertens första akt var över. Innan pausen hann Ale Möller och Esbjörn Hazelius också läsa upp limerickar inskickade av fans.

I pausen gick brandlarmet på Kulturhuset och publiken fick ge sig ut i kylan för några minuter. Åskådarna blev dock varma, åtminstone i själen, när Ale Möller och hans kollegor kom ut och spelade Hej tomtegubbar för den frusna skaran.

På grund av tiden för pressläggning kunde tidningen bara närvara under konsertens första hälft.