Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stamnät gynnar Hälsinglands vindkraft

Hälsinglands geografiska läge gör det enkelt och billigt att bygga ut elnätet

Annons

För att de omfattande vindkraftsplanerna ska kunna bli verklighet krävs dyra upprustningar av elnätet, något som avskräcker kraftverksbyggare. Men i Hälsingland kan kostnaderna hållas nere tack vare närheten till många stamnätsledningar.

Energin som den långsiktiga vindkraftsutbyggnaden kan leverera ryms inte i de nuvarande elnäten och redan i dag finns en rad flaskhalsar i Hälsingland. Därför behöver elnäten förstärkas. Men dagens regler för hur elnätsutbyggnader ska bekostas ställer till med problem i form av tröskeleffekter.

Den förste som vill koppla in ett vindkraftverk på en ny kabel måste själv stå för hela kostnaden, det kan innebära hundratals miljoner. Men därefter är andra vindkraftsexploatörer fria att utnyttja den lediga kapaciteten i samma område utan att betala. Det leder i vissa fall till att ingen vill ta det första spadtaget.

- Det blir lite av ett moment 22. Det finns några sådana platser i Hälsingland utan att nämna några namn, säger Per Selldén, affärsansvarig för vindkraftsanslutningar på Fortum.

Men Hälsinglands geografiska läge ger en fördel för att hålla nere kostnaderna vid elnätsutbyggnader. Många stora stamnätsledningar går genom landskapet och underlättar för enklare och billigare lösningar.

- Elektriskt sett finns det en stor fördel i Hälsingland. Det är som en midja där det går många stamledningar. Ifrån den aspekten finns det goda förutsättningar att ansluta billigt, säger Per Selldén.

Vindkraftsexploatörer löser ibland problemen med tröskeleffekter själva genom att samarbeta och försöka synkronisera sina byggprojekt för att på så vis kunna dela på elnätskostnaderna. Men sådana samarbeten är långt ifrån enkla när projekten ofta befinner sig i olika faser och det handlar om stora summor pengar. Svenska kraftnät har tagit fram ett lösningsförslag som legat hos Näringsdepartementet under flera års tid. Förslaget går ut på att Svenska Kraftnät lånar ut pengar till de nödvändiga investeringarna som vindkraftsbolagen sedan betalar tillbaka med en avbetalningsplan.

- Då betalar alla efter en rättviseprincip. Ju mer man ansluter desto mer betalar man, säger Mattias Wondollek, elnätsansvarig på Svensk Vindenergi.

Detta är en fråga som hela vindkraftsbranschen vill försöka lösa så snabbt som möjligt. Men ännu har regeringen inte presenterat något förslag.

- Det här är ett jättestort problem. Det skulle ha kommit en proposition till hösten, men det har det inte gjort än. Nu vet ingen vad som händer och på Näringsdepartementet finns ingen ny tidsplan, säger Mattias Wondollek.

Mer läsning

Annons