Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäm inte in i klagosången

/

I dag sammanstrålar centerpartister från Hälsingland med partikollegor från övriga delar av landet då Centerpartiets kommundagar under fredagen och lördagen arrangeras i Göteborg. På programmet står bland annat en rad förberedelser inför höstens val.
Fast det stora samtalsämnet kommer med stor säkerhet att bli den senaste tidens taskiga opinionssiffror. Utgångspunkten för de här diskussionerna kommer emellertid att variera.

Annons

Det finns en rad olika skäl till att Centerpartiet stöd i opinionsmätningarna sjunkit successivt genom den här mandatperioden. Ett viktigt skäl är att Centerpartiet har varit alldeles för dåligt på att kommunicera sin politik. Både den man har lyckats att driva igenom i alliansregeringen och den som man åtminstone än så länge inte har lyckats att övertyga sina allianskollegor om.

En annan viktig roll spelar den socialdemokratiska propagandan som har riktas mot Centerpartiet. Det finns en tydlig strategi att försöka få det att framstå som att Centerparitet har blivit ett parti som styrs av Stureplanscentern och inte längre bryr sig ett dugg om landsbygden.

Tråkigt nog verkar en del centerpartister stämma in i den socialdemokratiska klagosången. Och bidrar nu till att skada Centerpartiet genom att hjälpa till med att sprida den vidare.

Det finns inget belägg för att Stureplanscentern skulle styra utvecklingen för hela Centerpartiet. Det är förvisso en aktiv avdelning, men en väldigt liten sådan och det direkta inflytandet är högst begränsat

Det finns heller inget som helst belägg för att stad tvunget står mot landsbygd. Centerpartiets frihetliga politik för ett varmt, grönt och företagsamt samhälle bör kunna tilltala en stor skara människor i såväl glesbygd, tätort som storstad.

Men Socialdemokraterna har bestämt sig för att motverka detta i så stor utsträckning som möjligt.

Samma dag som Sahlin tillträdde som partiledare uttalade hon "vi måste stoppa bäverkvinnan" i ett tal på Sergels torg. Det råder ingen tvekan om att det var Maud Olofsson som hon avsåg. Det var heller inte första gången som hon uttryckt sig så om Olofsson.

Å andra sidan är personangrepp inte något ovanligt från Sahlins sida. Och det är bara ett exempel på en mängd olika sätt som Socialdemokraterna försöker att sprida en så negativ bild som möjligt av Centerpartiet i allmänhet och partiledaren Maud Olofsson i synnerhet. Ett propagandaarbete där ändamålet uppenbart helgar medlen.

Kampanjen mot Olofsson i hennes hemlän Västerbotten har redan hunnit bli riktigt smutsig.

Socialdemokratiska ledarskribenter har inte varit sena med att haka på det här tåget. Arbetarbladets Kennet Lutti tar dock priset. I sin iver att beskriva CUF-ordföranden Magnus Andersson i så dålig dager som möjligt fabricerar han påståenden om att Andersson sagt att de som fyllt 40 eller 50 år själva borde begripa att de gjort sitt och bereda plats åt någon yngre.

Lutti lyckas till och med lura sin kollega Lena Sandlin på Västerbottens Folkblad, även hon socialdemokratisk ledarskribent, att Andersson verkligen sagt så varvid hon plockar in det i en artikel som ett direkt citat. Det här har nu resulterat i att båda tidningarna har anmälts till pressombudsmannen.

Sandlin och Västerbottens Folkblad har bett om ursäkt. Lutti och Arbetarbladet ser ingen anledning till att göra detsamma.

Sanningen är uppenbarligen inte så viktig för Kennet Lutti. Ändamålet helgar medlen.

Mer läsning

Annons