Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställde upp för föl i nöd – fick tillbaka en blodig häst: "Glad att inte ett ben stack ut någonstans"

Ida Malmberg ville ställa upp för ett föl i nöd. Därför skickade hon sitt 10-åriga sto Winne O´ Sang till Dannero för att användas som amma åt kallblodsstjärnan Månprinsen A.M:s lillasyster. Det skulle hon inte ha gjort.

Natten mot onsdag skickade Ida Malmberg upp sitt 10-åriga sto Winnie O´Sang de 40 milen till Grubbe i Västernorrland, där proffstränaren Gunnar Melander har sin verksamhet, för att användas som disto åt kallblodsstjärnan Månprinsen A.M:s lillasyster vars mamma Månskära dött i samband med förlossningen.

Men eftersom fölet inte ville dia så fick hästen direkt vända tillbaka söderut – och vid 17:30 på onsdagseftermiddagen så kom Idas häst till Gävles travbana för vidare transport hem till Åshammar som ligger en bit utanför Sandviken.

Men den syn som mötte Ida Malmberg när hästtransporten öppnades var skrämmande.

– Hon låg med huvudet hängandes i grimskaftet så jag kopplade på mitt grimskaft och tog lös henne och tog bort bommen fram så att hon skulle kunna resa sig. Men då lade hon sig helt ner. Jag strök handen över hennes huvud och sade att det kommer bli bra. Då slöt hon sina ögon och jag tänkte att nu dör hon , säger Ida Malmberg, som skärrad försökte få upp sin häst från golvet.

Det tog en dryg kvart innan Winnie O´Sang på darrande ben kunde stå upp. Blodig och utmattad.

– Jag blev mest glad att inte ett ben stack ut någonstans, för det var en blopdpöl under henne vid en kota så jag trodde benet var av. Så det var mest lättnad när hon kom ut från transporten. Jag gick till stallet med henne och lugnade ner henne, säger Ida Malmberg.

LÄS MER: Månprinsen A.M blev räddningen

När hon gick ut på stallbacken igen för att fråga dem som transporterat hästen om vad som hänt var de borta. Ida är övertygad om att den som körde ner Winnie O´Sang inte tagit några som helts hänsyn till att det var levande last bakom bilen.

– Jag fick ett SMS strax efter 14:00 på onsdagen om att de åkt, och 17:15 är de framme i Gävle, de har åkt 35 mil på tre timmar och en kvart. I min värld är det väldigt fort. Särskilt om man har en trött häst i transporten, säger Ida Malmberg.

Ida Malmberg tog bilder på sin häst i transporten och direkt efter att Winnie O´Sang kommit in i stallet.

De bilderna skickade hon tidigt på fredagen till Anna-Maria Öberg, som deläger Månprinsen A.M, och är sambo med Gunnar Melander

– Gunnar ringde upp direkt och beklagade sig och sade att om han vetat det här hade det aldrig hänt och Anna-Maria grät i bakgrunden. Det var andra som körde hästen upp till Kramfors, de har också hört sig av efterhand och de var förskräckta eftersom de tyckte hon var så snäll att åka med, säger Ida Malmberg.

Anne Söderström var den som körde ner hästen till Gävle. Och hon håller inte alls med om den bild som målas upp av resan ner.

– Hästen stod snällt hela vägen ner, och vi stannade och två gånger på vägen. Men när vi körde i Gävle så kom vi fel två-tre gånger och när vi svängde runt så rasslade hela transporten till och jag sade att "jäklar, nu har hästen hoppat över bommen eller nåt". Så vi körde loss till Gävletravet för att inte hästen skulle hänga på bommen, säger Anne Söderström, som menar att efter 30 år inom hästsporten så har hon aldrig varit med om något liknande.

– När vi öppnade dörren så hade hästen ramlat. Jag kan inte säga vad den ramlat av, det är inte en häst som ens har snubblat under alla år jag kört.

Det här skiljer sig helt från Ida Malmbergs berättelse, eller hur?

– För det första tycker jag att hon själv kan köra hästen, var hon så mån om den så skulle hon kört upp den själv och sett till att den fått stanna där längre. Hästen hade vilat i en box i sju timmar då Gunnar (Melander) frågade om vi kunde ta med hästen ner till Gävle, och det gjorde vi för att vara snälla. Jag visste att de skulle göra affär av det här, jag sade till dem när vi kom till Gävle att "varför åkte ni inte upp själva och hämtade den?"

Gunnar Melander och Anna-Maria Öberg tog kontakt med Ida Malmberg senare på fredagen och sade att de skulle stå för eventuella veterinärkostnader och att de än en gång beklagade det som inträffat.