Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på regeringen istället

Sveriges Kommuner och Landsting vill riva upp avtalet som skulle ge landets sjuksköterskor två procent i löneökning under nästa år.
Förvisso inte särskilt konstigt. Trots ytterligare tillskott från staten kommer pengarna ändå inte räcka. Långkonjunktur i kombination med sänkta statsbidrag har försatt både kommuner och landsting i en ekonomiskt svår situation.

Annons

De extramedel som regeringen lovat skjuta till kommer bland många kommuner exempelvis främst gå till att klara av utbetalningarna av socialbidrag, som ökat markant, och inte till att rädda jobb och säkra service.

Så det går att förstå. Men hur vettigt är det att frysa lönerna i ett längre perspektiv?

Vad som provocerar mest är det förmanande kravet på att visa samhällsansvar. Det riktas trots allt mot en yrkesgrupp som i decennier tagit på sig långt mer än sin beskärda del av det där samhällsansvaret när vi tittar på sjuksköterskelöner i förhållande till arbetsinsats och samhällets behov av deras arbetsinsatser. Sverige fungerar inte utan Vårdförbundets medlemmar. Men det syns inte i deras lönekuvert. Vilket sett i ett längre perspektiv är en usel affär för samhället.

De långsiktiga perspektiven är dock tyvärr plågsamt frånvarande i diskussionerna kring sjuksköterskornas löner. Inte så konstigt eftersom det handlar om politiskt styrd verksamhet som finansieras av skattemedel. Kvartalspolitik har blivit vår tids signum, vilket skapar problem inom bland annat vårdsektorn.

Det sägs att vi i Sverige vill höja statusen på vårdyrkena för att klara framtida rekrytering.

Att höja statusen handlar bland annat om färre deltidsanställningar och timvikariat, om större inflytande över arbetsscheman och om mer utbildning och förbättrade utvecklingsmöjligheter för den enskilde arbetstagaren under sitt yrkesliv.

Men först och främst handlar den där statushöjningen om att höja lönerna. För det går inte att höja statusen på vårdyrkena utan att även höja lönerna till nivåer som avspeglar den centrala roll dessa yrkesgrupper fyller i ett fungerande välfärdssamhälle.

Sveriges Kommuner och Landsting må ha fog för att i ett kortsiktigt perspektiv hålla tillbaka löneutvecklingen. På kort sikt är det rimligt att överväga att riva upp sjuksköterskeavtalet. Men i ett långsiktigt perspektiv riskerar resultatet bli förödande.

Lågkonjunkturen kan vi inte göra så mycket åt. Däremot kan vi höja rösten mot en löntagarfientlig regeringspolitik som dessutom slagit hårt mot både kommuner och landsting.

Vårdförbundets medlemmar skall inte avkrävas ansvar för en misslyckad regeringspolitik och betala för den med sina löner. Ställ krav på regeringen istället. Det är där samhällsansvarstagandet brist just nu. Inte bland landets sjuksköterskor.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons