Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stål informerade om saneringen

Det finns fortfarande massor av olja i kustbandet.

Och mängder av frågor från folk med hjärtat i skärgården.

På torsdagen rätades några frågetecken ut när Lars Stål från kommunen gästade kust- och skärgårdsföreningens årsmöte.

Ett 50-tal medlemmar från kust- och skärgårdsföreningen dök upp på årsmötet då Lars Stål, projektansvarig för saneringsarbetet i Söderhamns kommun, fanns på plats för att informera och svara på frågor innan ordförande Lennart Andersson kastade loss själva mötet. Stål berättade om hur saneringsarbetet tog form och hur personalstyrkan organiserades. Man har delat in saneringen i skeden, just nu befinner vi oss i skede ett meddelade Stål, men snart kommer skede två. Så fort isen går står tio gruppledare redo att leda arbetet vidare.

– Det står startkit redo på Gransklär. De kan starta i morgon om det behövs. Anledningen till att det dröjer är att om vi startar det här skedet så avbryter vi inte. Då kör vi tills det är klart.

Stål berättade vidare om att flera saneringsmetoder använts under vägen mot våren och att ännu fler diskuterats. Någon vassbränning blev aldrig av, men att spruta ut bark för att binda upp olja och skynda på nedbrytningsprocessen har funderat bra. Runt 800 kubikmeter råtallolja flöt ut i havet. Stål räknar med att 530 kubik plockats upp medan 270 kubik finns där ute. Just nu är tio platser prioriterade, baserat på det rörliga friluftslivet, om det finns lös olja och påverkan på fågellivet.

– Men de här platserna ska bli fler. Femtio, hundra, hundrafemtio, så många som behövs. Och alla platser ska få namn, just för att ni ska få svar på frågan "när kommer ni till oss?", berättade Stål.

Han fick också några raka frågor. Som när tankarna hämtas. I etapper när isen går, blev Ståls svar. På frågan om hur han anser att Arizona Chemical sköter oljefrågan var Stål positiv till företagets agerande.

– Jag uppfattar det som att de vill göra rätt för sig.

Men en fråga som kom, och som kommer att komma, är den om ersättning. Det går att skicka in anspråk till antingen kommunen eller Arizona Chemical för förstörd egendom. Men snart är det påsk och många vill ut till sina smultronställen, som kanske inte ser ut som de minns det. Hur ersätter man mjuka värden? Får man semestern betald, frågade någon.

– Ja, hur gör man? Ni får lämna skadeståndsanspråk och jag kan förstå att det här är bökigt. Sätt det på pränt och skicka till den ni anser orsakat skadan. Sedan blir det en prövning men inte förrän det är klart. I annat fall är risken att inte alla behandlas lika, säger Lars Stål.

Många är likt kust- och skärgårdsföreningen intresserade av läget och vad som ska hända. Söderhamns motorsällskap, Frivilliga resursgruppen och grannkommunerna har fått eller ska få besök av Stål och hans saneringskollegor. De allra flesta är förstående inför saneringsarbetet, tycker den projektansvarige saneraren.

– Vi har bara mött positiva tongångar.