Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stackars Hudiksvall – en stad utan konst?

Gävleborgs länskonstförening 85-årsjubilerar i år och letar lokaler i Hudiksvall som står på tur för den stora jurybedömda länskonst-utställningen. Men på Hälsinglands museum blev det kalla handen.

Kära konstälskare i Hudiksvall!

För omkring 85 år sedan bildades Gävleborgs länskonstförening som allt sedan dess årligen har anordnat länskonstutställningar som alternerat mellan länets större orter, Gävle, Sandviken, Bollnäs, Söderhamn och Hudiksvall.

För fem år sedan anordnades den just i Hudiksvall, i ert fina museum. En länskonstutställning är som vårsalongen i Stockholm, en folkfest och ett tillfälle för länets konstnärer att få sina verk bedömda. De bästa konstverken ingår sedan i själva utställningen.

Senast var det Gävles tur att anordna utställningen som blev en stor framgång, både för konstnärerna, som fick mycket fin kritik i pressen och inte minst för publiken. De sökte sig i tusental till länsmuseet.

I år skulle Hudiksvall stå på tur.

Jag, Kiki Larsson, som är ordförande i föreningen, tog kontakt med Hudiksvalls museum och dess chef, Gunilla Stenberg.

Här måste jag vara ärlig och berätta att jag aldrig tidigare har fått ett liknande bemötande. Hon svarade inte på telefonsamtal eller mejl och när vi äntligen fick kontakt möttes jag av en avvisande och helt negativ attityd.

Summan av det hela var, Hälsinglands museum är inte intresserad av att stå som värd för länskonsten 2014.

Själv är jag lika frågande som de många Hudiksvallsbor som hört av sig. Ska inte invånarna i Hudiksvall få ta del av den konst som länets konstnärer skapar. Finns det över huvud taget inget konstintresse hos ansvariga?

Frågorna är många och själv har jag inga svar. Jag är bara helt häpen.

Det finns ett galleri i Hudiksvall, 316 kubik, som jag också har varit i kontakt med. Fantastiska lokaler och de skulle fungera om man fick tillgång till ytterligare ett rum. Men detta galleri lever under en press där man inte vet om man får vara kvar efter år 2015. Och då finns det ingen utställningslokal som är tillgänglig för konstnärer från Hälsingland som vill ställa ut?

Är konst viktigt? Är det något som vi människor behöver? I så fall, till vad? En existentiell fråga i tider när det mesta inom politiken tycks handla om skola, vård och omsorg.

Min absoluta övertygelse är att kultur i alla dess former är livsviktigt för oss människor, för att vi ska känna mening med livet. Forskare har även kunnat bevisa att kultur befrämjar hälsa och välmående.

Så hur vill ni ha det, ni beslutsfattare i Hudiksvall. Vill ni ha en stad utan konst?

Kiki Larsson,
ordförande i Gävleborgs länskonstförening