Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stå upp mot Putin

De som hävdar att en ökning av den svenska försvarsförmågan och ett medlemskap i Nato skulle öka osäkerheten i Östersjön har blandat ihop orsak och verkan, skriver Mats Marcusson.

Det som sker i Östersjön hänger ihop med det som sker i Ukraina. Den gemensamma nämnaren är den ökade ryska aggressionen. Den ökade osäkerheten i vårt närområde beror på den ökade ryska aggressionen som har tagit sig uttryck genom bland annat kränkningar av luftrum och territorialvatten och ockupationen av Ukraina.

Putin har hittills inte påverkats av sanktionerna mot Ryssland. Militärt bistånd till Ukraina skulle däremot skicka en viktig signal till Ryssland. Utan militärt stöd till Ukraina är risken stor att Putin inte stannar i Ukraina utan även försöker införliva åtminstone områden med rysktalande befolkning i Baltikum. I detta läge får Sverige enligt solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget inte vara förhålla sig passivt.

Därför har Ryssland incitament att i förväg förhindra detta med militärt våld. Av ovanstående kan man dra tre slutsatser. För att minska osäkerheten i Östersjön bör Sverige kraftigt öka sin militära förmåga att stå emot ett ryskt anfall. Det tar tyvärr lång tid att återställa försvarsförmågan. Därför bör Sverige söka medlemskap i Nato. Den tredje slutsatsen är att Sverige tillsammans med EU och USA bör förse Ukraina med vapen och militär expertis för att kunna försvara sitt territorium. Ett starkt ukrainskt försvar bidrar till att öka säkerheten i Baltikum och Östersjön.

Mats Marcusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel