Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stå ert kast

Socialdemokraterna är en samling medgångsfans. Det är uppenbart.
Vilket är ett tämligen motbjudande faktum.
Förutsättningarna för partiordförandeposten har dock Göran Persson redan väl beskrivit; aldrig ensam, alltid ensam.

Kanske ljuger Juholt om sitt uppsåt ifråga om bostadsersättningen. Men högst antagligen gör han inte det. Och ännu har inget framkommit som motsäger detta påstående.

Att det Juholt gjort skulle leda till åtal framstod som högst osannolikt. I går kom också det väntade beskedet att förundersökningen lades ner.

Klart är oavsett att Socialdemokraternas blottlagda interna grälsjuka antagligen varit lika skadligt för partiet som själva bostadsersättningarna.

För det är inte en fager bild som målas upp av verksamheten genom de anonyma källor som gärna talar ut inför kvällstidningsreportrar.

Inte ett enda av de ord som yppats av de anonyma källorna har antytt minsta omsorg om partiet de representerar. I stället framstår skvallret snarare som ett resultat av maktkåtma och interna stridigheter där dolkstöten i ryggen aldrig är längre bort än närmaste ”partikamrat”.

Socialdemokraterna förlorade nog tyvärr valet förra fredagen, oavsett om Juholt sitter kvar eller inte. Ingen skulle bli gladare än undertecknad om den analysen om tre år visar sig vara felaktig.

Men hur Socialdemokraterna än gör från och med nu i partiledarfrågan ser valet 2014 redan ut att vara förlorat.

För som det socialdemokratiska kommunalrådet Gösta Sandin skrev redan på 80-talet: ”Vilka program vi än skriver och stadfäster, blir rörelsen aldrig bättre än de människor som bär den.”

Sitter Juholt kvar kommer bostadsersättningen att bli hans ständiga följeslagare i debatter och medierapportering. Den sitter väl inpräntad i väljarnas sinnen, vilket riskerar vara misstankar och besvikelse man inte kommer kunna se förbi.

Väljer Socialdemokraterna att tvinga bort Juholt från partiledarposten framstår man som ett mycket svagt parti, som dessutom har få kandidater att ersätta Juholt med.

Eftersom det inte förefaller att bli något åtal mot Juholt gör man därför förmodligen trots allt klokast i att hålla sig till den ledare man med obegripligt stor förtjusning valde i mars. Men då finns inte utrymme för något enda felsteg framöver. Klarar socialdemokratin det? De senaste månaderna gör det svårt att inte tvivla.

Oavsett vad man väljer att göra står följande klart: Om Socialdemokraterna viker sig för varje mediedrev som går lär framtiden bli mörk för partiet.

Gräver vi nog djupt finns det snart sagt ingen som skulle gå igenom en kvällstidningsgranskning. Minsta snedsteg kan bli till rubriker om fusk och lögner, oavsett sanningshalten i påståendena.

Håkan Juholt har visat sig vara felbar. Det är varje människa. Hur Socialdemokraterna agerar i fallet Juholt kommer visa om man själv avser sätta agendan eller tänker överlåta det arbetat åt medierna.

Till partiet finns egentligen bara en sak att säga; stå ert kast. Ni har valt Håkan Juholt.

Nu får ni fanimej också backa upp honom.

Jenny Wennberg