Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprit till dörren kan bli verklighet

Systembolaget utreder om att starta leverans av vin, sprit och öl till bostäderna. Förslaget möter blandade reaktioner.

Idén har genast startat en alkoholpolitisk debatt på riksplanet, men det finns också lokala åsikter.

Socialdemokraten Mikael Löthstam, som länge suttit i Hudiksvalls socialnämnd och nu är andra vice ordförande, säger att han hört om förslaget, men inte satt sig in i det. Han förstår resonemanget bakom, att Systembolaget vill anpassa sig till de köpbeteenden som nu finns.

– Spontant är jag inte jättepositiv. Jag har hållit på med sociala frågor så länge att jag kan se effekterna av alkoholanvändning. Man ska nog inte underlätta allt för mycket, resonerar han.

Tror du att alkoholanvändningen ökar om det blir hemleveranser?

– Ja, risken blir större. Många kan nog tycka att det är ganska skönt att man kan få hem spriten till dörren. Jag vet att många i dag beställer hem från nätet, konstaterar han.

Centerpartisten Annica Norman, vice ordförande i samma nämnd, är inne på samma linje.

– De som har ett dolt beroende behöver inte ens gå ut. Det blir väldigt lättillgängligt. De kan till och med dölja det för den egna familjen.

De Hudiksvallsbor vi talade med under enkätrundan var överlag positiva. De såg fördelar i att man kan få leveranser ut i glesbygderna, att äldre och rörelsehindrade kan få servicen och att kanske fyllekörningar minskar.